STUDENT LA UMF- IULIU HAȚIEGANU PENTRU O SĂPTĂMÂNĂ
Caracteristic fiecărui început de semestru, anunțurile nenumărate în legătură cu TRANSMED încep: deadline-uri, perioada de înscrieri, repartizări, contestații. Dacă ești boboc, probabil vei fi bulversat de multitudinea de anunțuri de peste tot, iar dacă vei decide că poate vrei și tu să te înscrii, vei descoperi că nu ai voie. TRANSMED este un program de schimburi interuniversitare (dedicat studenților din anii II- VI) ce te trimite o săptămână într-un alt centru universitar din România/ Republica Molodova- Chișinău și te lasă să experimentezi viața unui veritabil student în centrul respectiv, getting the full experience: viața de cămin, prezența obligatorie la stagii/ lp-uri (nu chiar la toate, ești totuși musafir, dar în astfel de detalii vom intra mai târziu), cursuri, petreceri studențești și chiar activități dedicate participanților și voluntarilor Transmed.
Și totuși, lăsând detaliile organizatorice la o parte, ce înseamnă să fii student la UMF Iuliu Hațieganu pentru o săptămână?
Clujul, orașul din inima Transilvaniei , “Orașul Comoară” al României, poate părea o opțiune mai incomodă din cauza distanței mari față de Brașov (7-8h cu trenul, 4-5h cu mașina), dar dacă nu facem alegeri incomode ca studenți, când altcândva mai târziu în viața le vom face? Anul trecut, în primăvara anului 2019, am ales să particip, împreună cu 2 colege la ediția de primăvară a acestui program și am aplicat toate trei pentru orașul Cluj. Din păcate, Cluj nu dispune de multe locuri cu cazare gratuită (în cămin), așa că a trebuit să găsim o cazare separată, dar rezervând cu mult timp înainte, prețul a fost unul ok, iar locația centrală, la 10-15 minute de mers pe jos distanță față de clădirea centrală a facultății. Cu câteva zile înainte de plecare, fiecare dintre noi a primit câte un mesaj de la persoana de contact, persoană de contact care a fost “responsabilă” de noi în acea săptămână, răspunzându-ne mereu la orice întrebări aveam legat de facultate. Persoanele de contact, de obicei, sunt în același an cu voi, astfel încât orarul vostru să fie unul cât de cât asemănător și să vă poata ajuta cu cât mai multe informații.
Ajunse noi în Cluj, din cauza traficului din Brașov (vă vine să credeți sau nu, plecarea noastră din Brașov, fiind cu mașina, a fost întârziată din cauza defilării Junilor Brașoveni), am reușit să ratăm festivitatea de deschidere, ajungând abia la final. Festivitatea de deschidere a fost ținută în amfiteatrul Aleman din clădirea principala, amfiteatru pe care l-am găsit cu greu, dar cu ajutorul persoanelor de contact, noi trimițând poze cu locația în care ne aflăm, ele ghidându-ne cu indicațiile următoare. Cum am spus, discursurile oficiale le-am ratat, dar cum am ajuns în amfiteatru, voluntarii OSM ne-au rugat să tragem 2 bilete din 2 teancuri separate. Nedumerite puțin, am respectat indicațiile și așa am ajuns să am în mână un bilet cu numele unui băiat pe care nu îl cunoșteam și un bilet cu următoarea provocare “Faceți un selfie împreuna cu o LEBĂDĂ în Parcul Central”. Cu alte cuvinte, fiecare participant a avut de îndeplinit o astfel de sarcină, la finalul Transmed trebuind să posteze o poză cu dovada îndeplinirii sarcinii pe grupul de Facebook al ediției. În aceeași seară, s-a organizat o ieșire în oraș a participanților și voluntarilor la celebrul local Che Guevara din centrul istoric, moment oportun și de a ne găsi partenerii pentru a le spune provocările pe care le avem de îndeplinit împreuna cu ei (cu alte cuvinte, a trebuit să mă duc la un străin să îl anunț că va trebui să mergem împreună în Parcul Central, să găsim o lebădă și să facem un selfie cu ea, si c’est n’est pas, c’est quoi?).
În welcome kit-ul primit la festivitatea de deschidere, am primit cu toții un orar corespunzător anului nostru și trei adeverințe (întrucât nr minim de cursuri/ lp-uri/ stagii la care trebuia să asistăm era trei) ce trebuiau semnate de către profesorii la ale căror cursuri/ stagii/ lp-uri urma să participăm, adeverințe ce folosesc pe post de motivare de absențe în Brașov. La noi la facultate profesorii au fost îngăduitori în ceea ce privește Transmed, nu am întâmpinat nicio problemă în motivarea absențelor, dar prezența unei astfel de adeverințe a fost obligatorie, în cazul anului II, la materii precum (MVP, fiziologie, histologie- curs și lp). Menționez faptul că la MVP este necesar să participați atât la curs, cât și la lp în Cluj, întrucât doamna doctor Idomir ține cont de prezența la curs, iar cu ajutorul adeverinței se va justifica absența, neafectându-vă situația finală. De asemenea, același lucru este valabil și pentru catedra de histologie, întrucât domnul doctor Grosu este posibil să țină și dumnealui cont de prezența la cursuri. Acestea fiind spuse, deși la început veți primi doar trei adeverințe, în funcție de numărul de adeverințe de care veți avea nevoie, o recomandare ar fi să faceți mai multe copii xerox încă din primele zile sau să solicitați organizatorilor un număr mai mare de astfel de adeverințe.
Eu și colegele mele am participat la următoarele activități didactice: cursul de virusologie (care a reprezentat pentru noi o recapitulare destul de bună întrucât virusologia se studiază în Brașov pe semestrul 1), laboratorul de paraziți (da, în Cluj se spune paraziți la ceea ce spunem noi MVP), lucrarea practica de anatomie (unde prezența halatului și a bonetei este obligatorie, lucrare practica foarte educativa întrucât se începe printr-o recapitulare a elementelor anatomice principale pe preparate) și laboratorul de histologie (de asemenea foarte util întrucât veți reține ½ din materie din clasă, doamna profesor repetând foarte des noțiunile cele mai importante, totodată s-au recapitulat și lame de la lucrările practice anterioare). Legat de cursuri și lucrări practice cel mai bine este să cereți sfatul persoanelor de contact căci vă vor recomanda la ce merită să participați punctual. Totodată, se vor organiza și workshopuri dedicate special participanților Transmed, workshopuri la care merită să participați și să încercați să prindeți un loc. Workshopurile desfășurate anul trecut au fost: Concepte de Bază ale Ecografiei Abdominale, Intubația Traheală și Bronhoscopia, Introducere în Chirurgia Laparoscopică. Eu am participat la workshop-ul de Intubație Traheală și Bronhoscopie care s-a desfășurat practic în doua etape: o prezentare teoretică a noțiunilor ce urmau a fi însușite, apoi fiecare dintre noi a realizat o intubație orotraheală pe un manechin cu ajutorul unei sonde IOT, apoi o bronhoscopie cu ajutorul bronhoscopului. Acest workshop este foarte practic, în special dacă vă aflați în anii preclinici și nu ați realizat astfel de manevre pană acum, mai ales pentru că doctorul vă supraveghează îndeaproape, explicandu-vă ce greșiți și asigurându-se că în final veți învăța cum să realizați procedura într-un mod corect. Workshopul de Laparoscopie se realizează de asemenea în 2 etape, prima parte- o descriere generală a laparoscopiei, iar ce-a de-a doua parte reprezintă chiar asistarea, în sala de operație, la o operație realizată laparoscopic.
Probabil cea mai frumoasă experiență trăită la Transmed a fost, cu siguranță, programul social. Existând un întreg departament de voluntari ce s-a ocupat de activitățile sociale Transmed, programul a fost unul foarte încărcat, primind un orar al activităților încă din prima zi, în Welcome Kit-uri. Teoretic, pentru primirea diplomei este obligatorie prezența la trei activități sociale, dar vă spun sincer ca veți participa, nu din obligație, ci, fără nicio exagerare, din pură plăcere. Voluntarii sunt extraordinar de calzi și veți conștientiza încă din primele zile că organizează numeroase activități pentru că își doresc să petreacă timpul cu voi, nu pentru a primi o diploma. Acest lucru o sa vi-l demonstreze și faptul că mereu vor fi prezenți la activități foarte mulți voluntari, mereu vor fi dornici să vă distrați împreună, ceea ce din păcate, dacă veți participa la mai multe ediții Transmed, nu se întâmplă și în alte centre. Proiecție GOT în aer liber, board games night, celebrul Treasure Hunt Transmed, seara de Quiz, petrecerea de final… toate aceste sunt câteva dintre activitățile organizate, fiecare în parte reprezentând un must. Seara de board games nu este o seară oarecare, are loc în Scout House, o casa dedicată cercetașilor din întreaga lume, o “anticafenea” grăitoare ce dovedește că frumusețea constă din lucrurile simple. Marele Quiz Transmed nu este un simplu Quiz, este practic un turneu, pe echipe, din mai multe domenii, cu punctaje duble pt domeniul selectionat ca punct forte, cu competivitate între echipe, cu premii. Last but not least, celebrul Treasure Hunt reprezintă o fugă nebună prin întreg Clujul, o fugă nebună din nou fără niciun pic de exagerare. Veți avea de descifrat ghicitori, de abordat străini pe stradă, de găsit “ascunzători” naziste, de pozat locuri imposibil de pozat, de găsit turnuri de biserică ce poate există, poate nu, încă nu știu răspunsul, de descoperit programul la operă (pentru asta vă veți afla pe treptele Operei îmbrăcați în haine de zi cu zi în timp ce elita Clujului se va întreba ce căutați voi acolo) și multe altele...așa că voi încerca să nu vă mai stric surpriza.
Poate dorința de a-mi așterne gândurile m-a invaluit prea mult, poate v-am povestit peste masura, dar asta pentru că experiența trăită în Cluj în cadrul Transmed a fost una de neuitat. Fără doar și poate, ediția a fost memorabilă și datorită voluntarilor, care, pentru ei Transmed reprezintă “activitatea lor de suflet”, așa că nu vă pot recomanda decât să participați cât încă veți mai da de ei în băncile universităților, căci poate mai târziu va redeveni o ediție normală.
P.S: o experiență cu adevărat traumatizantă este și completarea feedback-ului, cel mai detaliat feedback pe care îl veți întâlni vreodată, un feedback la care nu puteți da skip (nu, la niciuna dintre cele cel puțin 10 pagini), un feedback obligatoriu de completat în ultima zi, la ceremonia de închidere, pentru primirea diplomei :).
Autor: Bancila Andrada Maria