Semestrul I, anul IV, 2021-2022
Autor: Iuliana Zampieri
Semestrul I al anului IV a fost pentru mine o provocare. Pe de o parte, să depășesc anumite experiențe mai puțin plăcute de la unele examene din anii trecuți și, pe de altă parte, să fac față programului încărcat, întrucât stagiile și cursurile s-au desfășurat cu prezență fizică, într-un ritm susținut. În schimb, am simțit avantajul incontestabil al comunicării directe cu profesorii, de la care am primit, în cadrul cursurilor, explicații utile pentru înțelegerea și aprofundarea materiilor. La stagii am experimentat punerea în practică a cunoștințelor teoretice, exersându-mi comunicarea și stăpânirea emoțiilor.
Materiile studiate au fost:
- medicină internă (include diabet și boli de nutriție, având 13 credite și 4 ore de curs, împărțite în 2 cursuri pe săptămână, respectiv 9 ore de stagiu, împărțite în 2 stagii pe săptămână);
- ortopedie și traumatologie (4 credite, 2 ore de curs și 3 ore de stagiu în fiecare săptămână);
- pneumologie (3 credite, 2 ore de curs la 2 săptămâni, la fel și stagiul);
- radiologie-imagistică medicală (4 credite, săptămânal câte 2 ore de curs și de stagiu);
- igienă (2 credite, curs de 2 ore și stagiu la fiecare 2 săptămâni);
- metodologia cercetării științifice medicale (2 credite, curs de 2 ore și stagiu o dată la 2 săptămâni);
- neurochirurgie (2 credite, 2 ore de curs la 2 săptămâni).
Cursul de medicină internă a fost coordonat de către doamna prof. univ. dr. med. Diana Țînț și doamna conf. univ. dr. Elena Bobescu. A fost axat, în cea mai mare parte, pe noțiuni de cardiologie. Pentru o mai bună înțelegere si memorare a informațiilor, am folosit ,,Manual de cardiologie", Ed. Medicală, București, 2020, Carmen Ginghină ș.a., precum și cursurile predate de cele două doamne profesor.
Am remarcat în mod deosebit atât profesionalismul, cât și exigența doamnei dr. Țînț, care m-au ajutat foarte mult în asimilarea cunoștințelor.
Stagiul de medicină internă a fost coordonat de doamna dr. med. Alina Bisoc, care, cu multă răbdare și disponibilitate, a făcut posibilă descifrarea mecanismului destul de complicat al electrofiziologiei și patologiei aparatului cardio-vascular.
Am susținut examenul mare oral. Proba practică a fost reprezentată de interpretarea a două EKG-uri și a unei Rx. Proba teoretică a constat în verificarea cunostințelor acumulate la cursuri prin extragerea a trei subiecte.
Cursul de ortopedie și traumatologie a fost coordonat de șef lucrări univ. dr. med. Necula Radu Dan, iar stagiul de către domnul dr. med. Florin Sabou. Stagiile au fost interactive și captivante, ceea ce a făcut ca noțiunile despre fiziologia și patologia sistemului locomotor să fie interesante și plăcute, impresie pe care nu am avut-o despre anatomia aparatului locomotor in anul I. Examenul a constat într-un test grilă cu 20 de întrebări, răspuns unic.
Atât cursul de pneumologie, cât și stagiul au fost coordonate de șef lucrări univ. dr. med. Alexandrescu Dana Sorina. Cursurile, majoritar, au cuprins noțiuni despre tuberculoză, iar la stagii am învățat cum se efectuează o anchetă epidemiologică, cum se interpretează o spirometrie (test care evaluează funcția pulmonară) ș.a.m.d.
În timpul semestrului, am dat trei teste care au contat la notarea de la examenul din sesiune, acesta fiind oral.
Proba practică a constat în punerea diagnosticului în urma evaluării unei spirometrii, iar proba teoretică a constat într-un test grilă.
Cursul de radiologie și imagistică medicală a fost coordonat de către șef lucrări univ. dr. Manea Rosana Mihaela, iar stagiile de către doamnele dr. rezidente din cadrul specialității în cauză. Atât cursurile, cât și stagiile au fost interactive, ni s-au explicat noțiunile de bază care să ne permită să putem identifica patologiile din spatele imaginilor de pe radiografii, în principal.
Examenul s-a desfășurat sub formă de sinteză scurtă, cuprinzând proba practică, unde a trebuit să facem câte o descriere scurtă a 9 imagini Rx, și cea teoretică, unde a trebuit să răspundem scurt la 9 întrebări din materia predată la cursuri.
Cursul de igienă a fost susținut de către șef lucrări univ. dr. med. Lavinia Buvnariu. Ne-au fost predate noțiuni despre igiena aerului și a apei, despre toxiinfecții alimentare etc.
Examenul a fost sub formă de test grilă.
Cursul și stagiul de metodologia cercetării științifice medicale au fost coordonate de către șef lucrări univ. dr. med. Luigi Geo Mărceanu. În cadrul acestei materii, am acumulat cunoștințe esențiale despre realizarea studiilor clinice medicale (tipuri, structură, importanță, efecte etc.).
Examenul teoretic s-a desfășurat sub formă de test grilă, iar pentru partea practică, am avut de conceput un proiect (simulare de studiu clinic randomizat).
Îndrumătorul cursului de neurochirurgie a fost asist. univ. dr. med. Kakucs Cristian. La această materie, domnul dr. ne-a introdus puțin în vastul tărâm al neurochirurgiei, descriindu-ne informații de bază despre traumatisme cranio-cerebrale, vertebrale, despre tumori ale SNC - benigne și maligne ș.a.m.d.
Examenul a fost sub formă de test grilă, 20 de întrebări cu răspuns simplu.
După parcurgerea acestui semestru, din mica experiență acumulată, am constatat că ceea ce m-a ajutat foarte mult a fost studiul individual încă de la începutul semestrului la materiile cu un volum mare de informații, cursul de medicină internă fiind pe primul loc. După părerea mea, examenul la această materie prezintă un grad ridicat de dificultate, astfel că recomand colegilor din anii mai mici să acorde timp și importanță unui studiu temeinic.
Pentru mine, a fost un semestru în care am studiat materii interesante și pe majoritatea le-am parcurs cu plăcere.
Mult succes tuturor!