ASSM

View Original

TRAUMA CAMP!

Adrenalină, supraviețuire, munte, cele trei cuvinte ce descriu cu desăvârșire experiența trăită în TRAUMA CAMP, ediția a XII-a. Și totuși, ce se petrece și ce întâmplă cu adevărat în aceasta tabără în inima munților, organizată de SSCR România? Cu siguranță, cuvintele nu pot descrie cu acuratețe experiența trăită acolo, dar, dacă am încerca, acestea ar fi: drumeții montane, peisaje superbe, cursuri de prim ajutor, suport vital de bază avansat, ore de astronomie, ateliere de supraviețuire și alpinism...dar să o luăm cu începutul. 

Traseul spre Padina nu este unul întocmai ușor, existând 2 variante de drum: fie din Sinaia, cu mașina proprie, parcurgi un drum de 60-90 de minute, șoseaua nefiind întocmai o autostradă cu 6 benzi, ci mai degrabă un drum de munte la altitudine, în cea mai mare parte chiar cu un singur sens de mers, un drum nu întocmai lin, întrucât nu este în totalitate asfaltat. Cea de-a doua opțiune este una puțin mai "sălbatică" și implică schimbarea a două telecabine. Mai întâi, din Bușteni vei urca cu telecabina până la Babele, apoi, de acolo, vei coborî în Padina, fie cu cea de-a doua telecabină, spre Padina (care nu este mereu funcțională), fie pe jos, traseul fiind unul cu dificultate medie. În orice caz, organizatorii TRAUMA CAMP iți vor pune la dispoziție transportul până la cazare, care în TRAUMA CAMP ED a XII-a fost la cabana salvamonului-Padina. 

Încă de când te-ai înscris în această tabără, trebuie să iți fi pus în minte gândul că, o saptămană, vei trăi în munți, izolat de lumea urbană și de îndeletnicirile tale cotidiene, o experiență cu adevărat unică și un prilej minunat de a te elibera de stresul constant cu care ești obișnuit. În această tabără nu vei avea timp să ai timp liber, activitățile vor curge una dupa alta, vei fi înconjurat constant de oameni extraordinari care iți vor împărtăși experiențele lor cu muntele, iar în cele maxim 20 de minute pe care le vei avea libere între o drumeție de 4-8h și un workshop, iți vei dori, deși pare greu de crezut, să le dormi (cu siguranță, vrând-nevrând în această tabară vei învăța să apreciezi "power nap"-urile). 

Drumețiile montane desfășurate în TRAUMA CAMP- ed a XII-a au fost în număr de trei: Șaua Strungă, Șaua Bătrână și Vf. Omu' și o mini-excursie la Peștera Ialomiței. Prima drumeție, cea de la Șaua Strungă, este una de încălzire, de 2-3h, puțin extenuantă la început, dar este doar debutul zilelor ce vor urma. În cea de-a doua drumeție, pe drum spre Șaua Bătrână, veți face mai întâi un popas la cascadă, unde vă sfătuiesc să nu vă fie frică și să încercați să urcați sub cascadă,

întrucât peisajul de sub apele învolburate și curgânde ale ei este unul cu totul special. După acest popas, salvamonții vor încerca să vă convingă, dacă vă simțiți obosiți, să nu încercați să mai continuați traseul întrucât va fi unul destul de solicitant. Din nou, o recomandare personală este să încercați să vă autosolicitați puțin și să încercați să finalizați traseul, căci panorama de pe Șaua Bătrână iși merită efortul. Dificultatea traseului este una medie. În ultima zi, urmează adevărata piatră de încercare a TRAUMA CAMP: drumeția până la Vf Omu. Acest traseu va dura toată ziua și va fi unul cu adevărat solicitant, dar împărțit în 2 etape. Mai întâi veți urca până la Babele, partea dificilă a traseului întrucât urcarea este constantă și dificilă, la un moment dat doar pe pietre, dar după ce veți ajunge la Babe (Parcul Național Bucegi), drumul va deveni lin. A doua parte a traseului este drumul până la Vf. Omu', aproximativ 2-3h, drum pe platou, deloc solicitant. Pe masură ce vă apropiați de Vf Omu' vă veți bucura de peisaje din nou extraordinare și chiar “breathtaking”. Pe scurt, acestea sunt traseele montane pe care le veți parcurge, dacă veți participa la o ediție a TRAUMA CAMP. 

Cursurile și workshopurile la care veți participa în această tabără vor fi unele utile, veți învăța niște manevre de prim ajutor de bază, pe munte, veți învăta să montați un guler cervical, o atelă și veți mai lua parte și la un întreg workshop dedicat injecțiilor unde veți realiza partea practică pe manechine. Totodată, veți mai participa și la cursuri ținute de către salvamonți și veți afla câteva dintre greșelile cele mai frecvente ce cauzează accidentele montane. O parte interesantă a taberei sunt și cursurile teoretice de supraviețuire și alpinism, urmate apoi de o activitățile practice desfășurate în natură: veți învăța să vă orientați singuri cu o busola în pădure, veți face foc și chiar veți avea și oportunitatea de a putea escalada o stâncă.

Așadar, un participant la Trauma Camp va trăi o săptămână diferită, o săptămână de excepție, departe de rutina și de tensiunile vieții cotidiene. Va fi o experiență unică ce vă va marca acest capitol frumos al vieții, capitol în care sunteți incă tineri si capabili fizic de astfel de aventuri.