
Informații pentru studenți
STATUTUL STUDENTULUI
Nu știi unde poți afla drepturile pe care le ai ca și student? Ai nevoie să îți sară cineva în ajutor? Statutul este salvator! Fii informat!
VOTUL ESTE RESPONSABILITATEA TUTUROR STUDENȚILOR !
Studenții au o voce! Votul este oportunitatea perfectă de a ne face auziți! Haideți să cunoaștem structurile decizionale și deliberative ale Universității Transilvania și, implicit, ale Facultății de Medicină. Astfel, înțelegem însemnătatea de a fi reprezentați în aceste foruri și importanța unui bun reprezentant!
CINE POATE CANDIDA?
Orice student al facultății!
CE CONȚINE CANDIDATURA?
CV și scrisoare de intenție!
CARE ESTE DURATA MANDATULUI?
4 ani;
statutul de student reprezentant este transferabil de la un ciclu de studiu la altul;
o dată cu pierderea calității de student, se pierde și calitatea de student reprezentant.
CINE VOTEAZĂ?
Întreaga comunitate de studenți din facultate!
CUM SE VOTEAZĂ?
Se votează astfel încât pe buletinul de vot să rămână „netăiaţi” un număr de candidaţi (membri + membri supleanţi) egal cu cifra aferentă normei de reprezentare. Buletinele care conţin un număr diferit de candidaţi „netăiaţi” faţă de cel anterior precizat, vor fi declarate nule.
VREI SĂ AFLI MAI MULTE DETALII?
Te așteptăm la training-uri! Înscrierile se fac pe grupul nostru de Facebook!
Studenții au nevoie de o voce!
Senatul Universității
Componență: 25% studenți și 75% cadre didactice
Număr locuri: 2 locuri/facultate pentru studenți
Ce este: cel mai înalt for de decizie și deliberare la nivelul universității
Ce face:
Adoptă toate regulamentele ce reglementează procesele educaționale și administrative din universitate (ex: regulamente interne, cuantum burse, cuantum taxe, etc)
Monitorizează și controlează activitatea consiliului de administrație
Cum poți candida: prin depunerea candidaturii la Comisia electorală
Cum se aleg: prin votul întregii comunități studențești din universitate
Consiliul de Administrație
Componență: Rector, Prorectori, Decani, Director General Administrativ, Director CSUD (CSUD=Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat), 1 student
Număr locuri: 1 loc pe universitate pentru studenți
Ce face:
Acesta aplică deciziile Senatului
Propune strategii și documente de aprobat în Senat
Gestionează bugetul universității
Gestionează resursa umană din universitate
Gestionează activitatea administrativă din universitate
Avizează anumite propuneri înainte de a fi votate în Senat
Cum poți candida: depunerea candidaturii la studentul reprezentant al facultății tale în Senat
Cum se aleg: Alegerea reprezentantului în Consiliul de administrație se face prin vot simplu, în cadrul unei ședinţe de consultare a dosarelor la care participă reprezentanţii în Senatul Universităţii, fiind declarat admis candidatul care a obţinut cele mai multe voturi "pentru" din partea studenţilor.
Comisia de Etică a Universității Transilvania din Brașov
Componență: 7 cadre didactice și 2 studenți
Număr locuri: 2 locuri pe universitate pentru studenți
Ce face:
analizează și soluționează abaterile de la etică universitară, conform Codului de etică și deontologie profesională universitară
Cum poți candida: depunerea candidaturii la studentul reprezentant al facultății sale în Senat, numai dacă nu ai fost sancţionat pentru abateri disciplinare
Cum se aleg: Alegerea reprezentantului în Comisia de Etică se face prin vot simplu, în cadrul unei ședințe de consultare a dosarelor la care participă reprezentanţii în Senatul Universităţii, fiind declarat admis candidatul care a obţinut cele mai multe voturi "pentru" din partea studenţilor.
Consiliul Facultății
Componență: 25% studenți, 75% cadre didactice
Număr locuri: 4 locuri pentru studenți
Ce este: Reprezintă organismul decizional și deliberativ din facultate
Ce face:
Adaptează deciziile Senatului în Facultate
Aprobă structura, organizarea și funcționarea facultății
Aprobă programele de studii
Controlează activitatea decanului
Aprobă rapoartele anuale ale facultății
Cum poți candida: prin depunerea candidaturii la Comisia electorală
Cum se aleg: prin votul întregii comunități studențești din universitate
CE FACE UN REPREZENTANT AL STUDENȚILOR?
Art. 3 Reprezentanţii studenţilor desfăşoară activităţi în vederea susţinerii şi apărării drepturilor şi intereselor studenţilor. Activitatea reprezentanţilor va fi focalizată doar pe interesele studenţilor.
Art. 4 Reprezentanţii susţin în structurile legislative şi executive opiniile studenţilor pe care îi reprezintă şi comunică studenţilor, deciziile structurilor în care sunt reprezentanţi. Prin poziţiile şi acţiunile lor, reprezentanţii studenţilor vor contribui la bunul mers al activităţilor academice, sociale, culturale şi sportive.
Art. 5 Coordonarea activităţii tuturor reprezentanţilor studenţilor se va realiza de către reprezentanţii din Senatul universităţii.
Art. 6 Reprezentanţii vor prezenta şi susţine doar interesele şi opiniile majoritare, dintre cele exprimate, sau solicitările particulare care nu contravin regulamentelor, legilor în vigoare, drepturilor şi intereselor majorităţii.
Art.7 În funcţie de opţiunile exprimate, reprezentanţii studenţilor din Senatul universităţii au calitatea de membri într-una din comisiile permanente ale Senatului universităţii.
Art. 8 Reprezentanţii în Senatul universităţii sunt membri în comisia de cazări şi în comisia de burse a facultăţii din care provin.
Art. 9 În cadrul şedinţelor reprezentanţilor, orice decizie se ia cu majoritate de voturi. Deciziile luate de majoritate devin obligatorii şi pentru reprezentanţii care nu au luat parte la dezbateri sau care s-au pronunţat împotrivă.
Art. 10 Şedinţele cu participarea reprezentanţilor studenţilor se pot desfăşura: a) la nivel de facultate: şedinţe ale Consiliului facultăţii şi ale comisiilor la nivel de facultate (cazări, burse); b) la nivel de universitate: şedinţele Senatului şi ale comisiilor permanente, şedinţe ale Consiliului de administraţie, şedinţele de comisii si consilii din care reprezentanţii fac parte.
DOCUMENTE DE REFERINȚĂ PENTRU STUDENȚII REPREZENTANȚI
Codul drepturilor și obligațiilor studentului adoptă prin MECTS 3666/2012
Regulamentele interne ale universității (Codul drepturilor și obligațiilor studentului din UTBV, regulamentul privind acordarea burselor, regulamentul privind organizarea și funcționarea căminelor studențești, etc.)