A TURKISH EXPERIENCE

One month abroad...

O lună atât de diferită, oameni noi, obiceiuri noi, un oraș și o țară cu o cultură atât de diferită. Comitetul SCOPE/ SCORE mi-a pus în față o oportunitate pe care nu credeam să o experimentez vreodată, a creat, pentru mine, o poveste pe care o văzusesem înainte doar în filme. August 2019 a reprezentat, pentru mine, o lună extraordinară: am experimentat activități neîncercate: scuba-diving, moonlight diving, am cunoscut oameni noi, profesori noi, am călătorit, am învățat, am trăit. 

Dacă la început am crezut că o lună în Turcia nu îmi va stârni așa mult interesul, ei bine, acum, cu experiența deja trăită, vă pot spune sincer că m-am înșelat. Turcia este o țară frumoasă, plină de peisaje, de oameni intersanți și de o cultură aparte. Ceea ce poate mulți nu știu este faptul că 7 zile ca turist în Turcia nu îți oferă ocazia de a întelege complet ceea ce înseamnă a full turkish experience. Experiența completa o trăiești în momentul în care fiecare dimineață o începi cu celebra turkish coffee, în momentul în care ești înconjurat 24/7 de oameni ce iți vorbesc doar în limba turcă pentru că nu conosc engleza, în momentul în care 3 zile este vacanța de Bayram și ai liber de la mersul zilnic la spital, în momentul în care înțelegi percepția asiaticilor despre europeeni. Așadar, să o luăm cu începutul. 

Întrucât SCOPE iți pune la dispoziție un stagiu întreg (o lună),  undeva dincolo de granițele țării, voi vorbi mai întâi de ceea a însemnat pentru mine experiența medicală trăită în Turcia. Fiind repartizată pe secția de pediatrie, în mare parte am avut ocazia de a lucra cu copii. Ceea ce m-a surpins foarte mult a fost faptul că foarte mulți adulți, în Turcia, nu cunosc limba engleză, întrucât aceasta a fost recent introdusă în programele școlare. Cu alte cuvinte, nici doctorii. La început, mie și colegilor mei, ce am fost repartizați la același spital, ne-a fost destul de greu să ne acomodăm cu medicii, spitalul, rezidenții. Însă, norocul a fost de partea noastră, întrucât încă din prima saptămână am făcut cunoștință cu un medic primar în chirurgie oncologică pediatrică, un medic și un prefosor în adevăratul sens al cuvântului. Doctorul Atilla ne-a ajutat să pătrundem în blocul operator și să asistăm la o varietate de operații: port-placements, hernii inghinale, operație de stabilizare de coloana vertebrală, și multe altele. De asemenea, pot spune că am asistat și la operații mai "exotice" pentru România, operații ce în Turcia sunt extrordinar de comune precum circumcizia, operație ce se practică rar in România. Alte manevre la care am mai asistat au fost: endoscopii, plasare de catetere arteriale sau realizarea unui frotiu.

71839763_491040338412301_137832368181346304_n.jpg

Programul social ne-a umplut timpul liber rămas în zilele de după spital, iar tururile naționale oraginzate de către TurkMSIC au fost, cu siguranță, punctul culminant al experienței SCOPE. Prima excursie națională a fost organizată în Cappadocia, în niciunul altul decât frumosul ținut Göreme, cunoscut pentru pitorescul peisaj în care baloanele plutesc deasupra interesantelor fairy chimneys. Daca vremea va fi de partea voastră, iar vântul nu vă va sta în cale, veți putea chiar să zburați cu un astfel de balon cu aer cald și să admirați răsăritul pictural. În orice caz, dacă ghinionul se abate asupra voastră, iar baloanele nu vor zbura din cauza vremii, veți putea experimenta a safari-like ride cu ATV-ul pe Rose Valley, veți putea vizita ateliere de ceramică sau chiar veți putea degusta vinuri la o cramă locală. Cea de-a doua excursie națională este organizată în Olympos, o antiteză naturală aparte: munte și mare, stânci și valuri, all gathered together. Cele 3 zile petrecute în Olympos au fost cea mai frumoasă experiență a acestui exchange, au fost 3 zile în care marea și natura au fost casa noastră. Nopțile le-am petrecut în... treehouses, oricât de neconvențional ar suna, este adevărat, Olympos fiind o stațiune pentru tineri, experiențele tari sunt la ele acasă, așa că majoritatea locurilor de cazare sunt reprezentate, de fapt, de căsuțe în copaci. Fiecare zi pot spune ca am petrecut-o pe Marea Mediterană, fie la SCUBA DIVING, fie în simple croaziere, fie pe timpul zilei, fie la miezul nopții. Dacă până acum nu ați mai experimentat scuba diving, acum este momentul perfect, întrucât, alături de un instructor și de ceilalți incomings veți putea descoperi adâncurile Mării Mediterane. Stele de mare, corali, țestoase, pisici de mare... sunt doar câteva dintre tainele lumii subacvatice pe care le veți descoperi. Deși vă poate pune în dificultate prima dată (tahipneea și presiunea vă pot juca feste la 15m adâncime), experiența este unica. Totodată, veți poposi pe mai multe insule, veți înota spre peșteri unde yachtul nu poate ajunge, veți degusta meniuri cu specific marinăresc, veți trăi 3 zile discovering the heart of the Mediterranean.

Totodată, o lună printre străini te va ajuta să întelegi și diferitele tipologii de oameni, diferitele percepții asupra națiilor. În aceste 30 de zile am învățat despre diferitele dialecte de mandarină, despre religie și despre diverse percepții greșite pe care le au oamenii când vine vorba despre europeeni/ asiatici. În Taiwanese contează timbrul cu care pronunți un nume, Macedonia înclină balanța spre influența turcească, dinarul jordanez este mai puternic decât lira englezească, turiștii europeeni ce au pașaport sunt scutiți de controalele de rutină ale poliției. 

Cu alte cuvinte, experiența SCOPE-SCORE îmbină știința cu calătoria și este o oportunitate unică pentru un student de a învăța într-un alt context medical, around the world in 30 days. 

 
 
 
 
 

Autor: Bancila Andrada Maria 

80337730_1159260447612936_6596838353818091520_n.jpg
Previous
Previous

VOLUNTAR ASSM ÎNCĂ DIN ANUL I

Next
Next

LET'S TALK ABOUT HIV/AIDS! BE INFORMED, DO BETTER!