LET'S TALK ABOUT HIV/AIDS! BE INFORMED, DO BETTER!

Dragă cititorule, te invit să te gândești la ceva personal, un lucru, un secret intim, pe care nu ai vrea să îl împărtășești cu nimeni și care dorești să rămână doar pentru tine. Probabil că deja ți-au trecut prin minte fugitiv un gând sau poate chiar mai multe. Acum imaginează-ți că fiecare persoană care trece mâine pe lângă tine are puterea de a-ți citi gândurile și prin urmare gândul tău este acum cunoscut de către tot felul de oameni, unii pe care îi cunoști și poate te simți stânjenit, unii necunoscuți care nu știu nimic despre tine, dar în urma aflării acestei informații îți pot pune cu ușurință o etichetă greșită, pot porni zvonuri neadevărate despre tine care îți pot afecta relațiile sociale puternic și să dezvolte o rană profundă. 

Probabil că ai trecut printr-o astfel de întâmplare și nu a fost deloc o experiență plăcută pentru tine. Te rog, acum, să te gândești cât de deranjantă este această situație în cazul în care secretul tău este spre exemplu o boală... Dar o boală cronică, fără izbândă de vindecare în zilele noastre. Aceste gânduri se află constant în mintea unei persoane seropozitive, care a avut neșansa să se infecteze cu virusul HIV (Virusul Imunodeficienței umane) și care în ultimul stadiu al bolii va dezvolta boala SIDA (Sindromul Imunodeficienței), o boală în care numărul de limfocite CD4 scade semnificativ, imunitatea individului este serios afectată și organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri, bacterii sau fungi la care un organism sănătos ar face față fără probleme, dar la care persoanele infectate au o evoluție extraordinar de nefavorabilă.

Această persoană trebuie să urmeze un tratament specializat încă de când află diagnosticul pozitiv pentru tot restul vieții și ultimul lucru pe care și-l dorește în viața ei este să nu fie mereu etichetată eronat de către cei din jur, stigmatizată permanent de persoane care de multe ori nu o cunosc, care nu îi dau șansa să se afirme ca persoană, să își arate compasiunea, prietenia, seriozitatea și multe altele. Adesea, oamenii, ajung să vadă această persoană doar ca pe un pericol demn de ocolit și de ignorat. Uneori frica aceasta de stigmatizare ajunge atât de departe încât o persoană seropozitivă nu mai reușește să se deschidă confortabil legat de suferința sa față de aproape nimeni. 

Cu toții ne grăbim să etichetăm oamenii din jur, să îi judecăm, să îi marginalizăm, adesea pentru că nefiind suficient de informați tindem să credem că persoanele respective ne-ar putea influența negativ, ne-ar putea răni, sau chiar îmbolnăvi. 

Înainte să fim ignoranți, putem opta pentru a fi bine informați cu privire la modul în care această persoană ne-ar putea face vreun rău, să interiorizăm și să reflectăm asupra motivului reticenței noastre: în cazul infecției cu HIV este adesea pericolul că ne-am putea infecta și noi, dar acest virus nu se transmite pe cale aeriană, deoarece nu rezistă. Principalele sale modalități de transmitere sunt: contactul sexual neprotejat, folosirea în comun a echipamentelor sanitare nesterilizate precum materiale folosite la injecții, ace, bisturie, forfecuțe; o mamă seropozitivă își poate infecta copilul în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării; folosirea în comun a echipamentelor de injectare pentru droguri. 

Prin urmare, HIV nu se poate transmite niciodată prin următoarele: sărut, inclusiv sărutul franțuzesc; contact sexual protejat; lucrând sau stând lângă o persoană seropozitivă; atingerea obiectelor pe care se folosește o persoană infectată: pix, caiet, carte, telefon; prin înțepături sau mușcături de insecte; folosirea în comun a toaletei cu persoane seropozitive; luând masa cu o persoană seropozitivă sau făcând alte lucruri din viața de zi cu zi, vesela utilizată în comun cu o persoană infectată cu HIV, același săpun, prosop; îmbrățișând o persoană seropozitivă sau dând mâna cu ea; tuse sau strănut-transmitere prin aer; băi, bazine de înot-transmitere prin apă; relații sociale.

 În acest context, având în vedere spectrul foarte limitat al transmiterii virusului, putem deduce imediat că tot ce auzim sunt în general mituri, neadevăruri, care sunt înlăturate  odată cu informarea corectă. Prin educație dezvoltăm o atitudine înțelegătoare, prietenoasă, destinsă față de această comunitate, care are nevoie de prieteni, înțelegere și suport așa cum avem fiecare dintre noi și au dreptul de a fi tratați de către noi ca de la egal la egal. Modul în care îi tratăm pe cei din jur spune mereu ceva despre noi, este reflexia caracterului nostru, rareori spune ceva despre ei. De asemenea, prin atitudinea noastră rezervată și neadecvată riscăm ca persoanele stigmatizate să se izoleze social, uneori chiar să dezvolte depresii care îngreunează considerabil parcursul sistemului imun deja afectat al acestora. Orice rană sufletească a acestora lasă în organismul fizic o rană fizică, deci boala lor se agravează considerabil.

În încheiere, cu ocazia Zilei mondiale de combatere a SIDA, sărbătorită de 1 decembrie în fiecare an și aflată în prag de sărbători, te invit să optezi pentru a fi aproape de oameni de la suflet la suflet, deoarece prin informare corectă si educație poți îmbunătăți considerabil suferința puternică resimțită de cei mai greu încercați decât noi. Empatia și înțelegerea celorlalți ne ajută în primul rând pe noi înșine, este izvorul nostru nesecat de bunătate, o expresie a interiorității noastre care se uită înapoi la noi din oglindă și ne reflectă înapoi fiecare firișor de omenie. 

_MG_6855 (1).jpeg

Autor: Tea Radu (Ofițer Asistent SCORA)

Previous
Previous

A TURKISH EXPERIENCE

Next
Next

A BIOCHEMISTRY STORY