KronMed 2020: a new chapter

“Everything is theoretically impossible, until it is done!” sunt cuvintele spuse de Robert A. Heinlein, cuvinte care pe noi, studenții mediciniști de la poalele Tâmpei, ne-au ghidat și ne-au convins în acest an să mai adăugăm un capitol la povestea KronMed și anume: KronMed 2020!

Înainte de toate, dacă ne întoarcem puțin în timp și facem o analiză retrospectivă a ceea ce au reprezentat pandemiile în istorie, vom descoperi că Shakespeare și-a scris cele mai mari capodopere (“Macbeth”, “Regele Lear”) în timpul epidemiei de ciumă bubonică, epidemie care străbătea Anglia și întreaga lume, omorând chiar un sfert din locuitorii orașului său natal. Ba mai mult decât atât, vom descoperi că nici marile descoperiri științifice nu țineau cont de contextul epidemiologic al vremii. Astfel, în timpul epidemiei de holeră ce omora nu mai puțin de 3 milioane de oameni, Anselme Payen izola prima enzimă în 1833, William Morton punea bazele anesteziei în 1846, iar Gregor Mendel elabora legile mendeliene în 1865!

Cu aceste gânduri în minte, încă din aprilie 2020, studenții mediciniști brașoveni au făcut un pact: cea de-a doua ediție a Congresului Național pentru Studenți și Tineri Medici KronMed se va întâmpla! Indiferent de contextul epidemiologic al momentului, acesta urma să se desfășoare în perioada stabilită inițial, 19-22 noiembrie, fie fizic, dacă situația va permite, fie în mediul online. Așadar, scenariul unui congres online era prevăzut de către comitetul de organizare încă din primele momente în care epidemia cu virusul SARS-COV-2 începuse să creeze incertitudine în rândul lumii.

Câteva luni mai târziu, peste 150 de welcome kit-uri erau livrate la ușile participanților din întreaga țară, o nouă platformă pe care urma a se desfășura congresul era testată zi și noapte de către echipa de voluntari, iar lectorii și coordonatorii de workshop-uri căutau în permanență noi metode prin care să poată interacționa cu participanții. 

Programul științific a constat dintr-un număr de: 16 conferințe și keynote-uri susținute de către lectori naționali și internaționali, 30 de workshop-uri atent selecționate, cât și din sesiunea de lucrări științifice. 

“Am pornit la drum cu o țintă clară, livrarea unui congres medical ce va fi mai mult decât un simplu eveniment științific organizat de o mâna de studenți curajoși, va fi o experiență ce va inspira viitoarele generații de tineri rezidenți și medici să își urmeze pasiunea și să aibă curajul de a urma pașii necesari pentru a excela în domeniul lor de activitate. Astfel, am dorit livrarea unui eveniment ce se va remarca prin calitatea sesiunilor sale științifice, dar al cărui element central de interes va rămâne experiența participanților săi.” ne spune Radu Matei, Președinte KronMed 2020.

Un departament fără de care desfășurarea congresului, într-o eră a învățământului online, ar fi fost absolut imposibilă este departamentul de Grafică&IT: “Implicare și dedicare, două aspecte extrem de importante în organizarea Kronmed 2020. Totuși, viziunea este cea care îți conturează drumul și îți oferă o perspectivă a produsului final. De aceea, încă de la bun început am știut că digitalizarea va fi un element esențial în alcătuirea congresului. Prezentările speakerilor trebuiau să fie în mediul online, însă era oare suficient? Nu, experiența utilizatorilor noștri pe site, comunicarea cu echipa KronMed și interacțiunea cu ceea ce ne propusesem să livrăm trebuiau gandite în așa fel incat experiența participanților să fie una completă.” ne spune Alexandru Nan, coordonatorul departamentului de Grafică& IT.

Mai mult decât atât, întrucât orașul Brașov a avut întotdeauna un farmec aparte, KronMed 2020 nu ar fi fost nici pe departe complet fără un program social pe măsură! Astfel, participanții au fost invitați să se delecteze în pauza dintre evenimentele științifice cu 5 tururi preînregistrate ale orașului Brașov, pregătite special pentru participanții KronMed! Tâmpa și aleea de sub Tâmpa, Cetățuia de pe Strajă, Poarta Schei, Turnul Alb, Biserica Neagră și Piața Sfatului sunt câteva dintre locurile, peisajele și monumentele emblematice pentru orașul nostru pe care participanții KronMed nu le puteau rata nici de data aceasta.  

“La început, în contextul covid-19, includerea unui program social în cadrul congresului nu părea să mai fie posibilă. Ulterior, l-am cunoscut pe Paul (@focusbypaulandrei), un content creator din Brașov care a fost deosebit de receptiv propunerii noastre și care dintotdeauna a susținut asociațiile de voluntari. Împreună am reușit să creăm un proiect foarte fain - Descoperă Brasovul!” ne spune Teodora Radu, coordonatoarea departamentul Social. 

“Când am pornit la drum, în toamna anului 2019, orizontul nostru era conturat perfect de viziunea și conceptul pe care le voiam implementate. Știam ce ne dorim, știam de ce va fi nevoie și eram convinși că efortul unei întregi echipe și unitatea ei vor fi elementele cheie ale unei ediții de succes. De aceea, pe întreg parcursul organizării acestei ediții, acesta a continuat să fie gândul meu: <<Împreună putem și reușim, cu siguranță, să punem Brașovul pe harta celor mai bine organizate congrese medicale naționale, organizate de studenți>>. Sincer, aș spune, fără subiectivism, că am reușit! Călătoria aceasta a fost unică și, mai mult decât atât, mi-a adus multă satisfacție, pe toate planurile. Aș minți dacă aș spune că emoția din prima zi este comparabilă cu alta de până acum.” sunt cuvintele Anei Miron, Vice-Președinte KronMed 2020. 

“Când am început organizarea congresului eram încă studentă în anul I. A fost prima mea experiență de acest gen și vă pot spune că organizarea unui congres de medicină implică răbdare, perseverență, dar și o bună colaborare cu cei din jur. Pe cât de greu a fost la început, pe atât de frumos a fost pe parcurs și pot spune doar că aș repeta experiența și în anii următori, cu tot dragul.” - Ebru Cadîr, membru Departament Științific. 

 “Nimic nu este imposibil atunci când efortul pentru a aduce la realitate proiectul tău se naște din determinare, dedicare și dorința de a reuși. Am știut că succesul va fi garantat, iar mulțumirea noastră va lua naștere din satisfacția participanților. Am avut în urma cu un an o viziune, iar în cele 4 zile de congres, am vazut-o materializându-se cu succes, în cadrul celei de-a doua ediții a congresului KronMed.” adaugă, în încheiere, Radu Matei - Președintele congresului.

În continuare, întrucât deja am aflat ce s-a aflat în spatele scenei KronMed 2020, este momentul să vedem și ce s-a văzut din fața acesteia, lecturând părerile participanților noștri:

‘KronMed m-a surprins plăcut prin modul de organizare, claritatea și promptitudinea informațiilor pe tot parcursul congresului. Deși contextul epidemiologic actual nu a permis desfășurarea fizică, s-a reușit aducerea unei note mai personale prin Welcome Kit-ul primit acasă, dar și prin workshop-urile interactive. Astfel, nu m-am simțit singură cu un ecran, ci chiar parte din experiența KronMed.” - Ioana Frîncu, UMF “Carol Davila” - București 

“Experiența KronMed a fost remarcabilă atât din prisma organizatorică, cât și prin ușurința utilizării platformei. Calitatea și amabilitatea lectorilor a fost una indiscutabilă. Un lucru ce m-a surprins plăcut a fost oferirea Welcome Kit-ului prin care KronMed s-a distins de alte congrese studentești. Deși congresul nu este încă unul de tradiție, aflându-se la doar a doua ediție, acest fapt nu este sesizabil, KronMed clasându-se, din punctul meu de vedere, în topul manifestărilor studentești la nivel național” - Dan Pistrițu, UMF “Carol Davila” - București. 

Acestea fiind spuse, pentru a încheia într-o structură ciclică, vă reamintim că William Shakespeare este astăzi unul dintre cei mai mari poeți și dramaturgi ai lumii întrucât, în vreme ce teatrele londoneze se închideau din cauza epidemiei de ciumă, acesta a fost nevoit să renunțe la cariera de actor și să înceapă să scrie. Cu alte cuvinte, indiferent de piedicile și obstacolele ce ne sunt aruncate în cale, lucrurile de calitate se pot obține în continuare, motiv pentru care motto-ul congresului de la poalele Tâmpei a fost și va rămâne: “Aspire to Inspire”! 

Autor: Andrada Maria Băncilă

 

KronMed se intampla!.jpg





Previous
Previous

Med Poets Society Club

Next
Next

Student la Medicină și voluntar ESN Brașov