Student la Medicină și voluntar ESN Brașov

Cu toții ați auzit probabil de programul Erasmus+ prin care puteți studia timp de câteva luni sau chiar un an într-o altă universitate din Europa, dar v-ați gândit vreodată cine sunt oamenii din spatele acestui program? Cine se ocupă de studenții Erasmus și îi ajută să aibă o experiență cât mai plăcută în orașul în care se decid să studieze, orașul care pentru ei va deveni  „acasă“ pentru o bună perioadă de timp? Ei bine, aceștia sunt voluntarii ESN.

Voluntarii ESN își depun eforturile pentru a ajuta studenții internaționali veniți cu programul Erasmus+ să se integreze și le oferă  acestora oportunități de înțelegere culturală, cât și de dezvoltare personală studenților din România prin intermediul team building-urilor și a workshop-urilor organizate. Voluntarii din toată țara, indiferent de secțiunile lor, lucrează împreună pentru a oferi valoare experiențelor studenților Erasmus+ și, de asemenea, la rândul lor au oportunitatea de a-și dezvolta abilități noi, ajuntând la misiunea ESN: „Enrichment of society through international students“.

a6756e68-6b22-4813-9aa7-8e3b8299fcf4.jpg

1.     Ce este ESN ?

Erasmus Student Network (ESN) este cea mai mare organizație studențească din Europa, susținută de Comisia Europeană, având misiunea de a reprezenta studenții internaționali, oferindu-le astfel oportunități de imbunătățire a integrării socio-culturale sub principiul „Students helping students“. În momentul de față, în România sunt 14 secțiuni locale ESN, printre care se numără și ESN Brașov care aniversează anul acesta 10 ani de la înființare. Pe scurt, principalele obiective ale acestei organizații studențești sunt :

• Motivarea studenților să participe la o mobilitate internațională;

• Îmbunătățirea integrării socio-culturale a studenților internaționali în universitățile din România;

• Reprezentarea nevoilor și așteptărilor studenților străini, la nivel local, național și internațional.

2.     Experiența mea în ESN și de ce am ales să fiu voluntar

Aventura mea în ESN a început în toamna anului 2019 când am decis să aplic pentru a deveni voluntar în cadrul ESN Brașov. Încă din anul II aveam în minte dorința de a pleca cu programul Erasmus+ să studiez într-o altă țară pentru a vedea și cum se învață medicina în afară, astfel că m-a intrigat postarea de pe pagina de facebook a Universității Transilvania în care se anunța faptul că ESN Brașov a început recrutările de voluntari. Până în acel moment nu știam ce este ESN și cu ce se ocupă, astfel că mi-am făcut research-ul, am văzut ce oportunități și avantaje aș avea ca voluntar și am hotărât aproape de finalul perioadei de înscrieri că merită să aplic. Am considerat că este o oportunitate bună să ies din zona mea de confort, să cunosc persoane noi, să-mi lărgesc orizontul cultural și să aflu mai multe informații despre programul Erasmus+ și cum aș putea să aplic pentru o bursă de studiu, interacționând atât cu voluntarii ESN cât și cu studenții internaționali. După trimiterea formularului de înscriere a urmat interviul, iar în momentul de față pot spune, după un an de voluntariat în cadrul ESN, că decizia de a mă alătura acestei organizații studențești a fost de departe una dintre cele mai bune decizii luate în ultimul an. În acest an de voluntariat am avut oportunitatea de a cunoaște oameni noi și poveștile lor, de a trăi experiențe de neuitat și de a-mi dezvolta noi skill-uri care cu siguranță mă vor ajuta pe viitor și în profesia de medic. Am avut de asemenea ocazia și de a interacționa cu studenții Erasmus veniți să studieze la Facultatea de Medicină, am discutat despre asemănările și deosebirile dintre tipurile de predare și sistemul de sănătate din diferite țări dar și despre opotunitățile pe care le oferă fiecare țară din punct de vedere profesional.

În prezent sunt voluntar activ în cadrul departamentelor de HR și Social Events și particip cu drag la cât mai multe activități organizate de voluntari, fie ele dedicate studenților Erasmus, fie team building-uri pentru voluntari. Doresc să-mi contui activitatea în ESN cât mai mult timp posibil și să ajut în continuare la dezvoltarea secțiunii din Brașov.

0ad86427-d039-4fd5-a74c-f2c9e6fe68e1.jpg

 

3.     Cum devii voluntar ESN? Cine poate fi voluntar?

Există 2 perioade în care au loc recrutările de voluntari pe parcursul unui an universitar, fiind câte o sesiune de recrutări înaintea începerii fiecărui semestru (în lunile septembrie și respectiv februarie), datele exacte și formularul de înscriere vor fi postate din timp pe pagina de facebook ESN Brașov. Pentru a deveni voluntar activ este necesară completarea formularului de înscriere, dupa care urmează să fiți contactați de către membrii departamentului de HR pentru a fi programați la un interviu ce va fi sustinut pe skype. După interviu, în decurs de câteva zile veți fi anuntați printr-un mail sau telefonic dacă vi se acordă statulul de membru în cadrul ESN Brașov.

Fie că ești student, fie că urmează să intri la facultate sau chiar dacă ai absolvit deja, ESN Brașov te primește cu brațele deschise. În majoritatea cazurilor voluntarii actuali au decis să se alăture acestei organizații studențești fie pentru că au incheiat o mobilitate de studiu/practică și doresc să continue experiența Erasmus+ în orașul în care studiază, fie au în plan să aplice pentru o mobilitate de studiu/practică  prin programul Erasmus+ și vor să cunoască mai multe informații, aceștia aflând despre ESN de la facultate, cunoștinte care sunt voluntari în cadrul ESN sau de pe rețelele de socializare, cum a fost și cazul meu.

Pentru mai multe informații legate de ESN puteți accesa site-ul oficial www.esn.ro dar și paginile de facebook: Erasmus Student Network Romania  și  ESN Brașov.

 

4.     Acum că ai aflat ce este și cu ce se ocupă ESN, de ce ar merita sa te alături acestei organizații?

·       Poți afla informații despre programul Erasmus+, cum poți aplica pentru o mobilitate de studiu/practică, tips & tricks, afli experiențele voluntarilor întorși dintr-o mobilitate sau îi poți întreba pe studenții Erasmus veniți în orașul nostru;

 

·       Este o bună oportunitate să ieși din zona ta de confort, să cunoști persoane noi, să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, să exersezi sau chiar să înveți o limbă străină comunicând cu studenții Erasmus (aceștia sunt de regulă foarte deschiși și dornici de interacțiune);

 

·       Îți poți dezvolta noi skill-uri și să afli informații noi participând la workshop-urile dedicate voluntarilor organizate în cadrul team building-urilor locale sau a Platformele Naționale ESN (Cum sunt AG-urile naționale pentru voluntarii ASSM) - Time management, Public speaking, Negociation, Conflict management, Knowledge transfer, Financial education etc;

 

·       Ai oportunitatea de a călători. În fiecare semestru se organizează Platforme Naționale dar și evenimente la nivel internațional la care pot participa și voluntarii noi;

 

·       Poți fi alături de studenții internaționali în aventura lor Erasmus+ participând la evenimentele pregătite pentru aceștia, cele mai cunoscute evenimente organizate de secțiunea noastră sunt Games Night, Karaoke Night, International Dinner, Hiking Trips (în contextul actual al pandemiei majoritatea activităților au fost mutate în mediul online, dar și in această situație ESN Brașov organizează evenimente pentru studenții internaționali).

 

Pe final, țin să vi-l prezint și pe Pepito, mascota ESN Brașov. Fiecare secțiune ESN are o mascotă proprie și este o tradiție ca la fiecare Platformă Națională, dacă este furată mascota de către altă secțiune, toți membrii secțiunii care au pierdut mascota primesc câte o provocare (de menționat faptul că membrii ESN sunt destul de creativi la alesul provocărilor).

Le mulțumesc tuturor voluntarilor că m-au primit cu căldură printre ei și că am reușit împreună să organizăm evenimente reușite la care atât studenții internaționali, cât și voluntarii s-au simțit bine, au legat prietenii și au creat amintiri de neuitat.

Închei prin a recomanda cu multă căldură tuturor studenților să se implice în activități de voluntariat, fie ele cu temă medicală sau nu, fie ele organizate de ASSM/SSCR/ESN etc pentru că orice experiență care te scoate din zona ta de confort te poate ajuta atât pe plan personal cât și profesional. Acum, fiind student, este momentul perfect de a profita de orice oportunitate de a călători, de a cunoaște persoane noi și in final de a te cunoaște.

Author: Roxana Călin

59e9bb52-8b40-4a97-81c3-56056af3a4a4.jpg
Previous
Previous

KronMed 2020: a new chapter

Next
Next

Top 5 sfaturi pentru un student la medicină