Top 5 sfaturi pentru un student la medicină
Se spune că nu există manual de instrucțiuni pentru a fi adult. Cu atât mai puțin pentru a fi student – oricât de mult te-ai fi pregătit pentru admitere!
Am scris articolul de mai jos, după 6 ani de facultate, cu cele mai importante sfaturi pe care ți le pot da – de la cum să înveți, la cum să iei note mari atunci când ai uitat s-o faci. Indiferent dacă abia te-ai obișnuit cu facultatea sau te pregătești deja pentru rezi, sunt sigur că o să prinzi câteva idei.
1. Învață cum să înveți
Majoritatea studenților acuză „probleme cu memoria”. Nu cred în asta – în schimb, cred în probleme cu învățarea!
Cea mai mare ironie a școlii e că singurul lucru care nu se predă e... cum să înveți. Și uite așa ne trezim în prima sesiune, uitându-ne unii la alții și întrebându-ne „Ok, acum ce fac?!”.
Școala, ca predare, e ca un pat al lui Procust; dar secretul e să îți dai seama cum înveți tu cel mai eficient. Înveți bine vizual, auditiv, intuitiv? Află din acest quiz!
Apoi, în funcție de stilul dominant și de materie, testează cât mai multe tehnici de învățare, și vezi care funcționează pentru tine. Iată câteva idei care te-ar putea ajuta: 3 Tehnici de învățare care m-au salvat la medicină.
2. Folosește și alte surse
Știi momentul ăla când procrastinezi învățatul, iar standardele tale scad de la „Am timp să citesc notițele de curs, să mă uit peste atlas și să învăț din carte”, la „OMG unde mi-am pus caietul de bio de la admitere?”. Nu? Nimeni?
Ok, procrastinatul e strict opțional. Important e că poate fi de ajutor să înveți și din alte surse, mai ales dacă stilul găsit în quiz-ul de mai sus nu e cel clasic de predare.
Îți las mai jos o listă cu resurse care să te ajute pe parcursul anilor:
- http://armandoh.org - Scheme făcute de mână și explicate, pe teme din cele mai diverse – de la anatomie la imunologie sau cardiologie.
- https://www.khanacademy.org – Lecții desenate și explicate despre sistemul respirator, hematologie, și multe altele.
- https://www.youtube.com, http://pinterest.com – De foarte multe ori, nu ai nevoie decât de un search.
- https://biomap.ro – Atlas 3D al corpului uman. Conține anatomia completă, precum și lecții de fiziologie, patologii, sau intervenții.
3. „Trișează” la examene
În spiritul legii, tot ce nu e interzis e permis. Astfel, fiecare examen are dezavantaje, dar și avantaje pe care le poți specula. Indiferent de tip, e foarte important ca înainte să te testezi pe formatul examenului.
- Scris
Întotdeauna am spus: „Dacă știu la un subiect, scriu o pagină. Dacă nu știu, scriu trei!”. Trebuie să știi să te vinzi. Și e mai indicat să te învârți în jurul subiectului, decât să renunți și să dai foaia goală.
- Oral
E și mai simplu! Stai în primele rânduri la cursuri, răspunde și fă-te remarcat.
Se spune că trebuie să înveți în stilul profesorului. Eu m-am descurcat surprinzător de bine doar învățând super-logic noțiunile de bază și arătând că le înțeleg cu adevărat, fără să îmi bat capul cu toate detaliile.
La examen, urmărește reacțiile profesorului și redresează-te rapid dacă ai făcut o greșeală. Și nu uita să ai încredere în tine, indiferent cât de bine te-ai pregătit!
- Grilă
Gândește-te un pic, răspunsul corect e deja pe foaie - trebuie doar să îți dai seama care e!
Sherlock Holmes spunea că dacă elimini imposibilul, tot ce rămâne, oricât de improbabil, e adevărul. Am scris un articol despre cum să trișezi (legal) la examenele grilă. Aruncă o privire!
4. Fă voluntariat
Dacă ești deja voluntar, știi cât te mult de ajută asta să te distrezi, să înveți să vorbești în public și să lucrezi în echipă și, în general, să te simți util ca om.
Dacă nu ești încă, ai o groază de oportunități s-o faci. Îți recomand asociația studențească a facultății (pentru tine ASSM)! Au zeci de proiecte din care poți alege cum vrei să te implici în facultate sau societate. Iar dacă te atrage chirurgia, ai SSCR.
Mergi la prezentările lor de început de an. O să îți spună foarte multe lucruri, inclusiv terminologie pe care o să o uiți. E ok. Tot ce contează e să fii prezent, să cunoști oameni și să vrei să faci chestii. Restul vine de la sine.
5. Călătorește cât poți de mult
E posibil să nu știi câte oportunități de a te plimba ai în facultate. Apropo, sper din suflet ca atunci când citești articolul ăsta să se fi terminat situația cu Corona.
În primul rând, ai bursele SCOPE/SCORE, unde poți merge timp de o lună pe timpul verii (sau chiar în timpul anului) să faci practică medicală / muncă de laborator în țări din toată lumea.
Ai TransMed, unde poți merge o săptămână pe semestru și să *cough* studiezi *cough* în alt centru universitar din țară.
De precizat că cele două de mai sus sunt organizate de organizațiile studențești, așa că te ajută să ai puncte de voluntariat, ca să prinzi un loc unde vrei. În plus, mai sunt și AG-urile naționale! Nu-ți spun ce sunt alea, te las să descoperi singur 😉.
Nota autorului: dacă faci voluntariat doar pentru puncte, te urăsc.
Și, în fine, mai ai și Erasmus-ul (a.k.a. prea frumos ca să fie adevărat), unde primești bani să studiezi într-o altă țară din lume. Așa că, dacă poți, ia-ți un stagiu Erasmus undeva lângă Mediterană și trăiește cel mai frumos semestru din viața ta.
Acesta a fost articolul, și sper că ți-a fost de ajutor. Dacă da (sau nu prea), dă-mi un reply la teo@marsilian.com. Mi-ar plăcea să știu cum ți se pare.
PS: Dacă îți place cum scriu, am creat un ghid gratuit de 16 episoade numit „5 Minute pentru o Săptămână Productivă”. Aruncă o privire aici! Fără spam, promit.