Semestrul II, anul II, 2021-2022

Acest articol îmi doresc să fie mai neconvențional în comparație cu descrierile colegilor mei, pe care, dragă prietene, îmi doresc să le citești pe toate. Numai așa poți înțelege ceea ce te poate aștepta.


Vreau să clarific două aspecte esențiale pentru buna funcționare a semestrului II din anul II (sau mai în glumă, o să vă prezint cartea tehnică a acestui semestru).


Numero 1 Capybara: Toate cursurile sunt în format .ppt, deci prezența la curs ar trebui să fie obligatorie, pentru că există șansa ca materialele să nu fie postate pe platformă în timpul dorit la anumite materii. 


Numero 2 Capybara: Citește din timp, la două materii dacă poți… Știu că este puțin dificil, dar nu imposibil. Ceea ce aș alege, în momentul de față, sunt: anatomia și fiziologia/ histologia. Se poate alege și trio-ul pentru o sesiune fără griji sau după cum spune domnul doctor Toma când strănută un student la cursul său: „Sesiune ușoară!”.


Numero 3 Capybara: Este opțional și chiar subiectiv, dar foarte important pentru a duce o viață liniștită și decentă la medicină: 

Respect + Atenție + „Oală acoperită” = Magna Cum Laude. 




Și acum, dragă prietene, să pornim în prezentarea generală a materiilor pe care le vei studia:



Anatomie topografică și secțională (4 credite)

Curs: Conferențiar dr. med. Sechel Gabriela

LP: Conferențiar dr. med. Sechel Gabriela/ Asistent drd. med. Daniel Țâbian


Fiziologie (5 credite)

Curs: Profesor dr. med. Ioana Octavia Agache

LP: Șef lucrări dr. med. Maria Anca Ilea


Histologie (4 credite)

Curs: Șef lucrări dr. med. Alexandra Lostun

LP: Șef lucrări dr. med. Alexandra Lostun


BVP (bacteriologie, virusologie, parazitologie) - 5 credite

Curs: Conferențiar dr. med. Mihaela Elena Idomir

LP: Conferențiar dr. med. Mihaela Elena Idomir/asistent dr. med. Cristian Adrian Constantinescu/asist. univ. drd. Sarah Costinaș


Genetică medicală. Epigenetică (3 credite)

Curs: Șef lucrări dr. med. Sebastian Ionuț Toma

LP: Șef lucrări dr. med. Sebastian Ionuț Toma


Limbă modernă pentru domeniul medical (engleză/ franceză) - 2 credite 

Seminar: Lector univ. dr. Ecaterina Pavel/lector univ. dr. Andreea Petre


Educație fizică - 1 credit (aici se face selecția profesorului după alegerea sportului pe care studentul îl dorește).


Prim-ajutor. Suportul vital de bază (3 credite)

Curs: Șef lucrări dr. med. Bianca Elena Popovici


Micologie (2 credite)

Curs: Conferențiar dr. med. Marius Irimie

LP: Asistent univ. Mădălina Frîncu


Practică de specialitate anuală pentru însușirea unor deprinderi și competențe (4 săpt. 8h/zi) - 2 credite


*** LP = lucrare practică




Anatomie topografică și secțională


DESCRIERE


Această materie putem spune că este o recapitulare a celor trei semestre anterioare, care concluzionează ceea ce se numește anatomie. Mai precis, se reiau noțiuni de neuroanatomie, aparat locomotor, splanhnologie, dar din punct de vedere radiologic și imagistic.

Cursurile sunt prezentate de către conferențiar dr. med. Sechel Gabriela, într-un mod care cere atât corelații logice, cât și dezvăluirea unor noțiuni de parte clinică, ceea ce ajută la buna familiarizare cu anumite specializări de pe viitor, precum: chirurgie, ORL, medicină internă, legală.

La LP, ce s-a desfășurat tot cu dna doctor Sechel la grupa mea, s-au explicat noțiunile prezentate la curs, cu ajutorul unor imagini radiologice pe baza cărora studenții identificau formațiunile anatomice (ficat, splină, arteră renală, atriu stâng/ drept). Pentru aprofundare, se mai cereau câteva desene de realizat acasă, cu elemente importante care puteau să fie cerute și la examenul practic.

De aceea, recomand participarea la curs și parcugerea informației de-a lungul semestrului. Acestea te pot ajuta să și obții câteva bonusuri la nota finală.


METODĂ DE EXAMINARE


LP

  • 20 de imagini cu săgeți ce indicau organul/ formațiunea anatomică care trebuia scrisă pe foaie, în dreptul numărului respectiv.

  • Timp de gândire: 30 secunde - 1 min.

  • Calificativ: ADMIS/RESPINS.



CURS

  • Examen grilă cu borderou - 60 de întrebări - complement simplu

  • Timp de gândire: 1 min/ întrebare

  • Calificativ: 100% nota de la examen + bonusuri pentru participarea la cursuri sau desene realizate de-a lungul semestrului (sunt obligatorii!!!)

  • Precizări: Întrebările vor fi proiectate precum cursurile, iar studentul trebuie să pună răspunsul în dreptul cifrei corespunzătoare. Privirea trebuie menținută asupra întrebării sau în foaie, pentru a nu fi eliminat din examen.



BONUS


Dacă tot suntem la această disciplină, cred că trebuie amintit Congresul de Anatomie care a ajuns la cea de-a XII-a ediție, activitatea remarcându-se prin participarea internațională a studenților mediciniști care aveau ocazia să-și prezinte studiile și cercetările asupra unei teme alese, cum ar fi:


  • THE SUSPENSORY LIGAMENT OF THE PENIS - HIGHLIGHTING ANATOMICAL BEHAVIOR AND RISK IN PENIS ENLARGEMENT SURGERY;


  • ANTIOXIDANT EFFECT OF VITAMIN E ON CYCLOPHOSPHAMIDEINDUCED OXIDATIVE STRESS IN FEMALE RATS;


  • OSTEOPOROTIC PREDICTIVE CHARACTERISTICS OF HIP JOINT VASCULARIZATION.


Ca și voluntar la Congres, pot spune că este o oportunitate de nerefuzat pentru un student care dorește să îmbine utilul cu plăcutul, mai precis partea de descoperire a unor patologii noi, metode de profilaxie și depistare, dar și a cunoașterii unor persoane pasionate de același domeniu: medicina.




Materiale necesare

Atlas de anatomie a omului - Frank H. Netter

Pocket Atlas of Sectional Anatomy - Computed Tomography and Magnetic Resonance Imaging, Volume I, II, III, 3E (2007).pdf


Fiziologie


DESCRIERE



Cursurile sunt susținute de către profesor dr. med. Ioana Octavia Agache prin atingerea progresivă a noțiunilor despre sânge, sistem renal și sistem nervos. 

Participarea la curs este faculativă, dar pentru buna înțelegere a materiei, cred că este esențial să te prezinți la toate cursurile de fiziologie. Explicațiile dnei doctor sunt vaste, ppt-urile reprezentând doar jumătate din materia ce se cere la examen.

În plus, se pot adresa întrebări pertinente la începutul fiecărui curs, prin care informația predată este mai bine evidențiată și deslușită pentru studenți.

Pentru a învăța mai ușor materia, cred că trebuie din timp să fie citită și schematizată pentru mai buna înțelegere a unor procese, mai ales la nivel renal.

În ceea ce constă structurarea materiei pe timpul anului, s-ar putea ca aceste capitole să fie realizate cu un anumit decalaj în anii ce urmează, mai precis să se mute materia de pe semestrul II pe semestrul I. Se dorește comprimarea timpului în care se predă fiziologia, într-un an și jumătate, față de cum a făcut promoția mea, mai precis doi ani.

LP-urile au fost susținute de către șef lucrări dr. med. Maria Anca Ilea care a încercat să aducă în fața studenților nu numai ppt-urile despre sânge și urină, dar acestea erau susținute și de un suport video prin care se puteau observa pașii pentru determinarea unui timp Quick, recoltarea sângelui/urinii ș.a.m.d.  Pentru a aprofunda noțiunile teoretice, dna doctor a chemat studenții la laboratorul de analize al Spitalului Clinic de Copii, Brașov.


METODE DE EXAMINARE


LP:  grilă - 40 de întrebări (dar fără Denise Rifai) -> complement simplu/multiplu;

calificativ: admis/respins


CURS:  examen de tip sinteză -> tragi un bilet cu trei subiecte, câte unul din fiecare capitol studiat în timpul semestrului: sânge, renal, nervos;

Calificativ:  100% nota din examen.



Materiale necesare


Guyton & Hall Tratat de fiziologie a omului - John E. Hall

Fiziologie medicală - Walter F. Boron, Emile L. Boulpaep, Leon G. Zăgrean


BONUS

Înainte de a porni la drum spre cursul de fiziologie, trebuie să te asiguri că vei ajunge la timp, pentru că deodată ce se face fix, dna doctor nu mai primește pe nimeni. Mergi la risc dacă intri la și-un minut… 


Histologie


DESCRIERE


Materia este predată de șef lucrări dr. med. Alexandra Lostun, atât partea de curs, cât și cea de lp. Totul se desfășoară extrem de precis în ambele cazuri: materia este predată și exemplificată pe imagini și scheme, la lp fiind prezentate lame cu secțiuni ale organelor amintite la curs, precum: stomac, ficat, papile filiforme/ circumvalate, uter, ovar, trahee, pancreas (acestea sunt doar câteva exemple). 

Studenții sunt lăsați la lp să studieze lamele, după aceea fiind necesar să deseneze structurile indicate de către dna doctor.


METODE DE EXAMINARE


LP: sinteză + identificare a unor elemente de pe lamă (fiecare student are la dispoziție lama pe care trebuie să o descrie + microscop + foaie + pix)

Calificativ: 20% din ponderea notei


CURS: 50 de întrebări (poate varia numărul) - grilă + sinteză (răspunsuri scurte și clare)


BONUS


E recomandat să nu scrii la partea de sinteză dacă nu știi sigur că e corect, deoarece acest lucru te poate duce la o notă nedorită.

Grilele sunt concepute la fel ca la rezidențiat, ceea ce poate reprezenta un avantaj, dar și un dezavantaj.


MATERIALE NECESARE


Halat + mască + creioane colorate + foaie velină.



BVP (bacteriologie, virusologie, parazitologie)



Cursurile sunt realizate de conferențiar dr. med. Mihaela Elena Idomir, iar unele grupe putem spune că au avut norocul să facă și lp-ul cu dumneaiei. Modul de predare este diferit față de celelalte materii, întrucât dna doctor te face să privești informația despre un anumit gen de bacterie/parazit/virus ca pe o poveste. Partea cea mai dificilă este atunci când trebuie să asimilezi cantitatea foarte mare de informație care prezintă multe asemănări ce pot face diferența la examen.                   

De aceea, sfătuiesc toți studenții să citească materia încă din timpul anului, mai ales pe semestrul I, unde se face atât parazitologie, cât și virusologie.

Partea de lp cuprinde și imagini ale tuturor speciilor și genurilor, care pot fi date la examen.





Și acum un exemplu ca să poți înțelege mai bine ce te poate aștepta: 



Cerință: 

Precizați specia și genul elementului din imagine. - 1 punct

Scrie două caracteristici care definesc această specie/gen- 1 punct


METODE DE EXAMINARE


LP: grilă (cred că au fost 30 de întrebări, dintre care 3 prezentau imagini și cerințe ca în exemplul de mai sus)

Timp: 40 de min.


CURS: grilă - 60 de întrebări (poate fi foaie, dar mai nou se dă pe platformă, în format fizic, adică ești chemat la facultate cu laptop, pentru a da examenul fizic, dar online…

timp: 1 h


CALIFICATIV: 30% notă LP, 70% notă CURS = nota finală


BONUS


Participarea la curs este esențială pentru obținerea unui punct în plus la nota finală.


Genetică medicală. Epigenetică


Atât cursurile, cât și lp-urile au fost ținute de către șef lucrări dr. med. Sebastian Ionuț Toma, într-un mod care te făcea să vii și de drag, nu numai de nevoie. 

Pe al doilea semestru, materia se axează pe boli monogenice și cromozomiale, rolul factorilor genetici în producerea bolii, genetica bolii canceroase, parte ce mie mi s-a părut mult mai utilă sau, mai bine zis, mult mai practică pentru viitor față de informația de pe semestrul I. 

Modul de predare al domnului doctor este unic, după cum este și personalitatea, de altfel, și pentru crearea unei imagini de ansamblu, o să spun doar trei trăsături pe care se bazează cursurile/lp-urile dumnealui: dinamism, cooperare, optimizare. 

În concluzie, dacă vrei ceva fresh din toate materiile de pe semestrul doi al anului II, du-te la genetică medicală și nu vei regreta.


METODE DE EXAMINARE


LP: 1 subiect sinteză + 1 imagine a unui pacient care prezintă un anumit sindrom (exemplu: Turner, Down), pe baza căruia trebuia să descrii câteva caracteristici/trăsături în scris.

Timp: 30 min.


CURS: grilă - 60 de întrebăr i- complement simplu

Timp: 1 h


Calificativ: 20% notă lp + 80% notă curs = notă finală



Prim- ajutor. Suport vital de bază


Cursurile s-au desfășurat online, cu șef lucrări dr. med. Bianca Elena Popovici, totalitatea informațiilor prezentate fiind ca un ghid pentru buna desfășurare a unui prim-ajutor acordat corect și într-un mediu de siguranță. Totul a fost descris și exemplificat prin imagini și video-uri care să ne ajute în înțelegerea unor concepte simple, dar esențiale pentru supraviețuirea unui om, după accident sau electrocutări, modul de gestionare a situațiilor în stare de urgență și pașii pe care trebuie să-i facem.

A fost și o parte de practică, mai precis studenții au fost primiți, de două ori pe semestru, pe UPU ( în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență) pentru a vedea ceea ce se întâmplă și procedurile pe care le aplică personalul în actul medical.


METODE DE EXAMINARE


Grilă -  10 întrebări

Timp - 20 min.

Calificativ: 100% notă examen


Micologie


O materie frumușică, care face parte din sfera mare a dermatologiei, cursurile fiind predate de conferențiar dr. med. Marius Irimie, de partea de lp ocupându-se asistent univ. Mădălina Frîncu. 

După cum ți-ai putut da seama, informația se concentreză pe micozele (ciupercile) care pot afecta diferitele zone ale corpului și care uneori pot deveni scârboase și foarte urâte. Prezența la curs este și aici foarte importantă, pentru că se pot sedimenta anumite informații numai dacă stai să asculți cursurile, ca după aceea să poți învăța mult mai rapid sau chiar deloc acasă. Fiind doar o parte a dermatologiei, informația se repetă, iar domnii doctori se asigură mereu că informația este bine înțeleasă.

În plus, se acceptă și întrebări despre patologiile pe care și studenții le prezintă, ceea ce e un element de noutate și de deschidere în comunicarea dintre cadru didactic-student.


METODE DE EXAMINARE


Curs: grilă - 25 de întrebări - complement simplu

Timp:  30 de min.

Calificativ: 100% nota din examen


Bonus


Fii deschis și vorbește cu domnii doctori, pentru că numai așa poți afla ceea ce te interesează… și acest lucru nu se aplică doar la micologie. Dar pentru a vorbi, trebuie să și fii prezent la cursuri, deci te rog să faci un efort în a te deplasa la acestea.



Pentru că ai ajuns aici, îți mulțumesc tare mult că ai citit istoria semestrului doi din anul II și sper că te va ajuta să-ți faci un plan de război pentru ceea ce te va aștepta.




Cu drag, 

Maria-Roxana Dan



Previous
Previous

Semestrul II al anului III, 2021-2022

Next
Next

Twilight Clouds