Semestrul II al anului IV, 2021-2022

Autor: Nedelcu Bianca-Ioana

Din punctul meu de vedere, acest semestru a reprezentat o adevărată provocare, deoarece a trebuit să-mi reamintesc constant noțiunile pe care le-am parcurs, în special în anul III. Consider că fără un studiu temeinic realizat în anul III, fără o bază și fără a cunoaște bine anatomia din primii doi ani, este foarte greu să faci față volumului mare de informații, să înțelegi materia și să formezi diferite conexiuni.

Printre materiile studiate în anul IV, semestrul II, unde este necesară recapitularea unor informații, se numără: Chirurgia generală, Farmacologia clinică, Chirurgia plastică și microchirurgia reconstructivă, Urologia. În plus, celelalte materii studiate au fost reprezentate de Deontologie medicală. Bioetică, Îngrijiri paliative, Medicina muncii și boli profesionale, Ultrasonografie.

   

1. Chirurgia generală

• 11 credite, 4 ore de curs - împărțite în două cursuri pe săptămână; 8 ore de stagiu - împărțite în două stagii pe săptămână.

• Mi-au fost necesare cunoștințele acumulate în anii anteriori la anatomie și, bineînțeles, explicațiile oferite în cadrul cursurilor de către dnul dr. med. Cătălin Mișarcă.

• Examenul a fost oral.

2. Urologie

• 4 credite, 2 ore de curs pe săptămână, 3 ore de laborator, unde cursul a fost coordonat de către dnul prof. dr. med. Ioan Scârneciu, iar stagiul de către dnul dr. med. Marius Neculoiu.

• Colocviul a constat într-o prezentare de caz clinic, iar examenul din sesiune a fost constituit din 50 de întrebări tip grilă, cu răspuns unic. Explicațiile suplimentare primite la curs și stagiu au reprezentat un real ajutor. Pentru acest examen, m-am axat atât pe informațiile prezentate în cursuri, cât și pe logica noțiunilor.

3. Îngrijiri paliative

• 3 credite, cu câte două ore de curs, desfășurate din două în două săptămâni, și patru ore de laborator, desfășurate, de asemenea, din două în două săptămâni.

• Cursul a fost coordonat de către conf. dr. med. Daniela Viorica Moșoiu.

• Colocviul a constat într-un joc de rol la care a trebuit, pe rând, să intrăm atât în pielea medicului, cât și în cea a pacientului, dar într-o probă scrisă, la care am aplicat noțiunile învățate la curs și aprofundate la stagii (să formulăm un diagnostic de durere, să prescriem medicația diverselor tipuri de pacienți, să recunoaștem semnele și simptomele caracteristice stării terminale etc.)

• Examenul final a fost tip grilă.

• Această materie a reprezentat o adevărată provocare, întrucât am fost puși în situații neîntâlnite până acum, ajutându-ne să ne stăpânim emoțiile, să formăm o relație medic-pacient bazată pe încredere și să fim empatici. În cursul semestrului, a trebuit să redactăm un referat, pentru care a fost necesară alegerea unui model clinic pe care-l consideram potrivit pentru țara noastră sau orașul, localitatea, județul, comuna și să argumentăm alegerea făcută.

   

4. Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă

• 2 credite, 2 ore de curs desfășurate din două în două săptămâni, 1 oră de stagiu.

• Cursul a fost coordonat de către dnul dr. med. Ovidiu Dan Grigorescu. Informațiile oferite în timpul cursurilor m-au ajutat să înțeleg materia, să rețin bazându-mă pe logică. Examenul a fost tip grilă, cu răspuns multiplu, punctat ,,totul sau nimic".

   

5. Farmacologie clinică

• 2 credite, 2 ore de curs, 2 ore de stagiu, desfășurate din două în două săptămâni.

• Cursul și stagiul au fost coordonate de către dna prof. dr. med. Lorena Dima. Mi-au fost necesare informațiile învățate la farmacologie în decursul anului III. În anul IV, materia reprezintă o continuare, o recapitulare și o aprofundare a acestor cunoștințe. Partea de stagiu a cuprins, în principal, cazuri clinice care m-au ajutat să învăț să prescriu diverse tipuri de medicamente pacienților cu semne, simptome, patologii multiple, să recunosc efectele secundare, reacțiile adverse ale acestora și să dozez medicația.

• Examenul final a fost sub formă de întrebări tip grilă, inclusiv cauză-efect și probleme de calcul. În cadrul acestuia, a fost cuprinsă și materia de stagiu.

   

6. Ultrasonografie

• 2 credite, 2 ore de curs, 2 ore de stagiu, desfășurate din două în două săptămâni.

• Jumătate din cursuri și stagii au fost susținute de către dna dr. med. Rosana Mihaela Manea, iar cealaltă jumătate (reprezentată de noțiuni de ecocardiografie) de către dnul dr. med. Horațiu Rus. Cursurile și stagiile au fost interactive.

• Examenul a fost tip grilă, cu răspuns unic. Bineînțeles, atât informațiile prezentate la cursuri și stagii, cât și cele dobândite în cursul semestrului I la medicină internă au fost un real ajutor.

   

7. Deontologie medicală.Bioetică

• 2 credite, o oră de curs.

• Cursul a fost coordonat de către dna prof. dr. med. Liliana Marcela Rogozea, iar stagiile de către dnul dr. med. Dan Constantin. Aici am învățat să interpretăm studii de caz pe baza principiilor etice (să oferim argumente pro și contra, să identificăm problemele care pot afecta activitatea personalului medical ș.a.m.d.)

• Nota finală a fost obținută prin realizarea unui referat pe baza unei teme (efectuat în echipe de două persoane) și a unui studiu de caz individual. Referatul a fost prezentat și discutat în cadrul stagiilor.

   

8. Medicina muncii și boli profesionale

• 2 credite, o oră de curs, coordonator: dna dr. med. Lavinia Buvnariu.

• Ne-au fost prezentate informații cu privire la noxele și toxicele profesionale, semne și simptome în intoxicații profesionale cu diverși compuși, diagnosticul, tratamentul. Examenul a fost tip grilă, cu unic răspuns.

 Am speranța că aceste informații v-au fost utile, că v-au ajutat să cunoașteți materiile studiate în anul IV, semestrul II. Cum deja bine știți, studiul temeinic, realizat din timp, cititul suplimentar din cărți și tratate de specialitate vă ajută să înțelegeți mai bine, să rețineți pentru o perioadă mai lungă de timp și, desigur, reduce efortul depus în cursul sesiunii.

   

Mult succes tuturor! Nu încetați niciodată să luptați pentru visul vostru!

   

Previous
Previous

Jupiter Optimus Maximus

Next
Next

Semestrul II al anului III, 2021-2022