Medicina sub Tâmpa - anul V, semestrul al II-lea

Semestrul al doilea al anului V este semestrul în care studenții își dau seama că deznodământul celor șase ani de facultate este, deja, aproape, prin urmare, dacă până acum doar gândurile legate de sesiune erau cele care provocau agitație și îngrijorare, aceasta este perioada în care majoritatea studenților conștientizează că nu mai e tocmai mult nici până la examenul de rezidențiat și licență. Din acest motiv, acest semestru ar fi un moment oportun de a-ți structura un program echilibrat de studiu pentru cele două evenimente importante ce vor urma în viitor, fapt pe care ni-l pot confirma și colegii noștri - Radu Matei și Ana Miron, studenți acum în anul VI. 

Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire asupra a ceea ce înseamnă, de fapt, anul V, semestrul II, din punct de vedere academic. “Este un semestru destul de dificil, întrucât este studiată o patologie variată, materia fiind diversificată (de la Neurologie și Medicină Psihosomatică, până la Chirurgie Pediatrică și Medicină Internă). Prin urmare, este nevoie de timp pentru a o aprofunda și înțelege. Cursurile sunt numeroase și necesită timp pentru a fi parcurse.”, ne mărturisește Radu, în timp ce Ana adaugă: “Învățați din timp pentru Medicină Internă!”.

Cu toate acestea, amândoi sunt de acord că,  anul V este destul de permisiv, întrucât cei doi au reușit să coordoneze cu succes cea de-a doua ediție a Congresului Național pentru Tineri Medici KronMed 2020, Radu fiind chiar președintele congresului, iar Ana vicepreședintele. 

Vă reamintim că anul universitar 2019 - 2020 a fost marcat de evenimente epidemiologice majore, cel de-al doilea semestru desfășurându-se aproape în întregime în mediul online. Ținem să menționăm și faptul că informațiile furnizate în acest articol pot fi valabile doar pentru anumite grupe, întrucât colegii noștri ne pot comunica doar experiența personală. 

kelly-sikkema-CEbyMSUu1mg-unsplash.jpg

Materiile studiate în anul V, semestrul al doilea - anul 2020 sunt: Asistența Primară a Stării de Sănătate, Chirurgie Pediatrică, Endourologie, Fitoterapie, Neurologie, Medicină Psihosomatică, Recuperare, Medicină fizică și Balneologie, Medicină Internă.

1. Asistența primară a stării de sănătate

În prezent, îndrumătorul de curs este doamna conf. dr. med. Andrea Neculau, prodecan al Facultății de Medicină, însă colegii noștri au studiat sub îndrumarea unui alt cadru didactic, șef lucrări dr. med. Lavinia Buvnariu.

Cursul a avut loc o dată la 2 săptămâni, în total fiind 7 cursuri. Pentru această materie nu se susțin lucrări practice. În ceea ce privește examenul, acesta a constat în 20 de întrebări grilă complement simplu și multiplu. Examenul este unul accesibil.

2. Chirurgie Pediatrică

Cadrul didactic îndrumător este domnul prof. univ. dr. med. Aurel Sandu Mironescu, care a susținut cursurile în fiecare săptămână. Lucrările practice au avut loc fizic în primele săptămâni, urmând trecerea la varianta online odată cu declararea stării de urgență națională. În cadrul lucrărilor practice colegii noștri au avut ocazia de a îl întâlni pe domnul dr. med. Severus Adrian PAPA, un tânăr medic foarte implicat care reușește să facă lucrările practice atractive.

Evaluarea studenților a fost alcătuită dintr-un test pe parcursul semestrului, examenul de la laboratorul practic și examenul din sesiune.

Testul a fost alcătuit din 10 întrebări grilă. Pentru rezolvarea testului, studenții au avut la dispoziție două încercări, iar timpul de rezolvare a fost de o oră. Acest test a reprezentat 10% din nota finală. Colocviul a constat în rezolvarea unor cazuri clinice care ulterior au fost încărcate pe platformă și examenul final a constat în 20 de întrebări grilă, atât complement simplu, cât și multiplu, cu două încercări de rezolvare, timp de rezolvare de o oră. Din cauza densității mari a materiei, examenul a fost unul dificil. 

Bibliografia pentru examen a fost reprezentată de cursurile încărcate pe platformă iar alături de acestea poate fi consultată și cartea domnului prof. univ. dr. med. Aurel Sandu MIRONESCU, “Chirurgie Pediatrică, Diagnostic şi Tratament” Autori: Prof. Univ. Dr. Aurel MIRONESCU, Dr. Liviu MUNTEAN

3. Endourologie

Prezenta materie a fost alcătuită din 5 cursuri susținute de către domnul prof. dr. habil. med. Ioan Scârneciu, prodecan al Facultății de Medicină și domnul dr. med. Laurian Ștefan Maxim. Nu au existat lucrări practice, iar examenul a fost alcătuit din 10 întrebări grilă, timpul de rezolvare fiind de 15 minute. Examenul este unul accesibil. În ceea ce privește bibliografia pentru examen, aceasta a fost reprezentată de cursurile încărcate pe platformă.

4. Fitoterapie

Prof. dr. habil. med. Lorena Dima este îndrumătorul de curs al acestei materii, materie care stârnește interesul multor studenți. Pe parcursul semestrului au fost abordate subiecte precum importanța fitoterapiei și ce reprezintă aceasta; recapitularea informațiilor abordate la materia Metodologia cercetării științifice; cum se alcătuiește un review sistematic și alte elemente importante legate de cercetarea științifică. Nota finală a fost acordată pe baza alcătuirii unei recenzii a literaturii cu o temă la alegere din cele oferite de către cadrul didactic și nu numai. Pentru realizarea lucrării, studenții au putut lucra în echipe de 3/4 membri, având de respectat anumite cerințe, precum bibliografia obligatorie de minim 30 de referințe. Nota a fost definitivată în urma prezentării lucrării în fața colegilor. Studenții cu cele mai bune lucrări au avut posibilitatea publicării lucrării în revista științifică a facultății.

5. Neurologie

Cursurile au fost susținute de către domnul conferențiar dr. med. Cristian Gavril Falup Pecurariu, iar lucrările practice de către doamna asistent drd. Ștefania Roxana Diaconu, doamna asistent dr. med. Ioana Varga și domnul conferențiar dr. med. Cristian Gavril Falup Pecurariu. În primele trei săptămâni, stagiile s-au desfășurat în spital, după care în mediul online. Pentru lucrările practice, studenții au avut teme săptămânale care trebuiau încărcate pe platformă, aceste teme fiind reprezentate de diverse cazuri clinice care trebuiau rezolvate. Cazurile clinice au fost complexe, studenții primind: fișă de la UPU cu descrierea semiologică a simptomelor, investigațiile paraclinice, precum și investigațiile imagistice. Aceștia trebuiau să facă diagnosticul diferențial, să solicite analizele suplimentare, să formuleze un diagnostic pozitiv pe care să îl argumenteze, iar apoi să propună un tratament. Studenții primeau înapoi documentul cu feedback din partea îndrumătorului de lucrări practice. Rezolvarea cazurilor nu a avut o pondere prestabilită în calcularea notei finale. Pentru rezolvare temelor săptămânale a fost necesară cartea domnului conferențiar dr. med. Cristian Gavril Falup Pecurariu*, cât și alte cărți suplimentare**.

În ceea ce privește examenul final, acesta a fost alcătuit din 50 de întrebări grilă, atât complement simplu, cât și multiplu, timpul de rezolvare fiind de 60 de minute, iar sursele bibliografice fiind reprezentate de cartea conf. dr. med. Cristian Gavril Falup Pecurariu.

*Carte: Neurologie, Autor: Cristian Falup, editura Universității Transilvania;

**Cărți suplimentare recomandate: Oxford Handbook of Neurology, Autori: Hadi Manji, Adrian Wills; Neurologie - volumul I - Examinarea Neurologică, Autori: Sanda Nica și Irene Davidescu; Elemente esențiale de neurologie clinică, Autori: Dr. Bogdan Popescu.

joyce-mccown-iu9UEWRanSc-unsplash.jpg

6. Medicina psihosomatică

Cursul a avut loc o dată la 2 săptămâni, în total fiind 7 cursuri, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. med. Dănuț Laurențiu Nedelcu.

Nota finală a fost acordată pe baza întocmirii unei lucrări de tip eseu argumentativ. Studenții au fost împărțiți pe patologii precum cea cardiacă, digestivă etc., și au abordat teme precum: Argumentarea importanței medicinei psihosomatice în recuperarea medicală. Drept condiții speciale de redactare, lucrarea nu trebuie să depășească o pagină, iar bibliografia este obligatorie. 

Bibliografia facultativă pentru realizarea lucrărilor: Psihologie medicală, Autori: Ioan Bradu Iamandescu; Stresul psihic și bolile interne, Autor: Ioan Bradu Iamandescu  

NB: Aceste cărți sunt dificil de găsit!

7. Recuperare, Medicină fizică și Balneologie

Cursurile au fost susținute de către doamna conferențiar dr. med. Steliana Roxana Miclăuș, cu un total de 7 cursuri. Acestea au fost împărțite pe sisteme: recuperarea neurologică, recuperarea în cardiologie, recuperarea în afecțiunile osteoarticulare, dar și două cursuri despre balneație.

Pe parcursul semestrului, studenții au avut de realizat 4 referate, cu bibliografie obligatorie, în cadrul lucrărilor practice. Examenul final a constat în 30 de întrebări în 20 de minute, complement simplu și multiplu, cu punctaj parțial. Acesta a fost unul dificil din cauza timpului limitat și întrebărilor complexe. Bibliografia pentru examen a fost reprezentată de cursurile încărcate pe platformă, care fac parte din cartea doamnei conferențiar dr. med. Steliana Roxana Miclăuș: Esenţialul în recuperarea medicală. 

Bibliografie: Esenţialul în recuperarea medicală, Autor: Miclăuş Roxana 

8. Medicină internă II - Reumatologie, Nefrologie, Hematologie și Gastroenterologie

Cursurile și lucrările practice au fost susținute de către: profesor dr. habil. med. Diana Țînț, conferențiar dr. med. Elena Bobescu, conferențiar dr. med. Claudia Mihaela Gavriș, șef lucrări dr. med. Tiberiu Nedeloiu, șef lucrări dr. med. Alina Bisoc, asistent dr. med. Horațiu Rus.

Cursul a abordat mai multe capitole precum: hematologie, unde au fost abordate subiecte precum anemiile sau patologia neoplazică (leucemii, limfoame); nefrologie, unde au fost tratate aspecte precum glomerulonefritele, litiaza, cistitele, infecțiile urinare; reumatologie, unde au fost predate bolile autoimune, lupusul, artritele, vasculitele și sclerodermia; gastroenterologie: unde au fost atinse aspecte clinice cu privire la patologia digestivă, hepatică sau intestinală.

Suportul de curs a fost reprezentat de cursurile încărcate pe platformă, alături de compendiile de rezidențiat. Odată cu schimbarea bibliografiei pentru examenul de rezidențiat este posibil ca și cursurile să fie adaptate noilor cărți.

Nota finală a fost dată atât pe baza examenului practic, cât și a examenului din sesiune. Examenul practic a fost oral și a constat în rezolvarea unor cazuri clinice: interpretarea unui sumar de urină, interpretarea unui buletin de analize hematologice (hemoleucogramă sau frotiu de sânge) și interpretarea unei medulograme. 

Examenul final a fost oral, desfășurat pe platforma de învățare online E-learning și a fost alcătuit din 3 subiecte: 1 subiect din gastroenterologie, 1 subiect din hematologie SAU reumatologie, la alegere, 1 subiect din nefrologie. Fiecare subiect a avut caracter eliminatoriu. Subiectul primit era un punct de pornire al discuției, studenții primind întrebări suplimentare. Timpul de gândire a fost de 25 de minute, iar camera video a fost pornită în permanență. Examenul a avut un grad de dificultate ridicat. 

Sfaturi utile pentru învățare: 

Platforma AMBOSS este foarte utilă mai ales pentru partea de hematologie, pentru înțelegerea leucemiilor și a clasificării acestora, cât și pentru reumatologie, și aprofundarea bolilor autoimune, cât și pentru partea de gastroenterologie. La examen a fost pus foarte mult accentul pe diagnosticul diferențial al leucemiilor și clasificarea acestora.

Site-ul Synevo este util în învățarea medulogramei. Sunt explicate toate aspectele importante ale medulogramei, care pot fi destul de dificil de înțeles.

Osmosis este foarte folositor pentru bolile autoimune, hematologie, nefrologie, cât și pentru a-ți forma o privire de ansamblu.

Ninja Nerd este util pentru anemii și hepatite.

Cărți utile: Harrison Gastroenterologie și Hepatologie - foarte util pentru hepatite;

Harrison- pentru aprofundarea glomerulonefritelor. 

P.S: O altă metodă foarte eficientă pentru a fixa materia este și alcătuirea de FLASHCARDS cu noțiuni și aspecte importante abordate în cadrul cursurilor și lucrărilor practice. 

Așadar, semestrul al doilea al anului V pregătește o sesiune dificilă, ce abordează o patologie variată. Materiile parcurse vă vor ajuta în dezvoltarea unui raționament clinic și vă vor structura pașii necesari stabilirii unui diagnostic pozitiv, bine argumentat. Totodată, anul V reprezintă și o ultimă oprire înainte de deznodământul unui drum frumos de șase ani, oprire ce îți oferă puțin timp de reflecție la ce a însemnat acest drum și cât de repede timpul l-a învins și pe el.  

Interviu: Ana Miron și Radu Matei

Autori: Andreea Bujor și Andrada Băncilă

Previous
Previous

Med Poets Society Club - Chapter 7

Next
Next

Medicina sub Tâmpa - Anul VI, semestrul I