Medicina sub Tâmpa - Anul VI, semestrul I

“What we call the beginning is often the end. And to make an end is to make a beginning. The end is where we start from.” spunea T.S. Eliot într-unul dintre poemele sale. Chiar dacă din exterior cuvintele par raționale și ușor de aplicat, când suntem noi cei în cauză, adeseori se întâmplă să ne lăsăm derutați, confuzi, adeseori uităm să considerăm un deznodământ și un nou început. Când suntem tineri boboci, anul VI pare atât de îndepărtat încât uneori nici nu mai gândim la el, iar examenul de admitere pare, cu siguranță, mai apropiat de noi decât cel de rezidențiat. Însă știm cu toții că timpul nu iartă pe nimeni și, fără nici măcar să ne dăm seama, ajungem și noi la final de drum. Însă acest final de drum este finalul unui drum de început, întrucât adevăratul drum al vieții abia acum începe. 

Mai departe, doi studenți care trec acum prin experiența anului VI, Radu Matei și Ana Miron, ne vor dezvălui ce înseamnă de fapt acest an și ne vor ajuta cu câteva sfaturi utile oricărui student.

Înainte de toate, dorim să menționăm că toate informațiile furnizate în articolul ce urmează au fost valabile în anul universitar 2020 - 2021, semestrul I, semestru ce s-a desfășurat în primele 3  săptămâni în scenariu hibrid, iar, mai apoi, din cauza incidenței crescute a cazurilor de Covid-19 în Brașov, integral în mediul online.

Așadar, să începem! 

Materiile studiate în semestrul I, în ordine alfabetică, sunt: Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), Boli Tropicale, Dermatologie, Noțiuni Fundamentale de Drept Medical, Epidemiologie, Obstetrică -Ginecologie, Medicină de Familie și Oncologie. 

1. Anestezie și Terapie Intensivă

Cursurile au fost susținute săptămânal de către domnul  șef lucrări dr. med. Adrian Bărăcan. Lucrările practice au avut loc o dată la 2 săptămâni, pentru aproximativ 4 ore, prezența fiind obligatorie. În cadrul lucrărilor practice, studenții își însușesc noțiuni precum: calculul osmolarității, algoritmi de calculare a dezechilibrelor hidro-electrolitice și modul de corectare al acestora și EKG-ul de urgență (se recapitulează infarctul, blocurile de ramură - urgențele cardio-vasculare). Stagiile se desfășoară într-o manieră interactivă pe tot parcursul semestrului, iar spre a doua jumătate a semestrului, studenții sunt încurajați să își asume rolul de viitori clinicieni și să stabilească diagnosticul și schema de terapie a cazurilor clinice discutate.

Întrucât noțiunile sunt recapitulate pe tot parcursul semestrului în cadrul stagiilor, examenul este unul accesibil, având o dificultate medie. Examenul final a fost grilă, complement simplu și multiplu și a cuprins 60 întrebări în 70 minute. Examenul practic a fost integrat în cadrul examenului mare sub forma unor cazuri clinice (5 cazuri clinice). Drept bibliografie sunt suficiente cursurile domnului șef lucrări dr. med. Adrian Bărăcan și materialele prezentate în cadrul lucrărilor practice, iar pentru aprofundarea materiei se recomandă: Kumar and Clark's Clinical Medicine, Editura Elsevier (carte din care se studiază și pentru examenul de rezidențiat, în anul 2021).

2. Boli Tropicale

Cursurile s-au desfășurat o dată la două săptămâni și au fost susținute de către doamna șef lucrări dr. med. Maria Elena Cocuz. La această materie, nu se susțin lucrări practice. Examenul a constat într-un test grilă, cu 30 de întrebări, de tip complement multiplu, timpul de lucru a fost de 35 de minute. Pentru promovarea examenului, au fost suficiente cursurile puse la dispoziția studenților de către coordonatorul de curs.

3. Dermatologie 

Îndrumătorul de curs este domnul conf. dr. med. Marius Irimie, iar cursurile au fost susținute săptămânal. Lucrările practice sunt coordonate fie de conf. dr. med. Marius Irimie, fie de către doamna asistent dr. med. Mădălina Ileana Frîncu. Lucrările practice au loc o dată la două săptămâni, o întâlnire durează aproximativ 4 ore și sunt prezentate cazuri clinice sub forma unor poze pe care se discută și se descriu leziunile elementare. Prezența la curs nu este obligatorie, însă este recomandat să participați. Pentru examenul practic, studenții pregătesc 60 de imagini discutate la stagii pe parcursul semestrului, iar în cadrul examenului fiecare student primește 2 imagini pe care trebuie să identifice leziunile elementare, patologia probabilă, diagnosticul diferențial și tratamentul pentru diagnosticul identificat. Examenul practic a avut loc înaintea examenului mare și doar prin promovarea acestuia puteai să participi la examenul mare. Pe scurt, după promovarea examenului practic se ia o scurtă pauză de 30 de minute și apoi începe examenul mare - tip grilă. Pe parcursul semestrului se susține și un test din primele 5 cursuri, test care valorează 15% din nota finală. Bibliografie - CURS DE DERMATOLOGIE PENTRU STUDENȚI - prof. univ. dr. Alexandru Oanță, BRAȘOV, Editura Universitatea Transilvania 2007.

4. Noțiuni Fundamentale de Drept Medical

Cursul se desfășoară sub îndrumarea domnului șef lucrări dr. med. Ovidiu Dan Grigorescu, fie săptămânal, fie o dată la două săptămâni. Cursurile sunt în număr de 7. În timp ce primele 5 cursuri cuprind noțiuni teoretice, următoarele 2 cursuri prezintă diferite spețe, printre care sunt dezbătute cazuri de malpraxis (dacă până acum nu ați mai avut contact cu acest termen și nici nu ați vizionat serialul “Suits” - pentru a mai destinde puțin atmosfera - conform DEX => speță = pricină adusă spre rezolvare înaintea unui organ de jurisdicție). În primele cursuri, șef lucrări dr. med. Grigorescu se axează mai mult pe explicarea unor noțiuni teoretice precum însemnătatea termenilor juridici și definiția pentru răspunderea civilă, penală, alături de care este diferența dintre cele două și ce înseamnă malpraxis. În cadrul cursurilor în care se discută cazuri, discuțiile devin interactive. Pentru această materie nu se susțin lucrări practice. Examenul mare a constat într-o speță încărcată pe platformă, pentru care s-au alocat 20 de minute pentru analizare. Examenul a constat în 10 grile ce vizau încadrarea faptelor descrise în speța anterior analizată. Punctajul a fost de tip “totul sau nimic”. Drept bibliografie sunt recomandate cursurile domnului șef lucrări dr. med. Ovidiu Dan Grigorescu. “Este o materie frumoasă și prezentată foarte interesant de către cadrul didactic!” ne mărturisește Ana Miron, invitata noastră de azi, studentă acum în anul 6, semestrul II.

5. Epidemiologie

Titularul cursului a fost doamna șef lucrări dr. med. Elena Mihaela Constantinescu. Cursurile s-au ținut săptămânal, iar lucrările practice o dată la 4 săptămâni - 4/6 ore. La lucrările practice s-au dezbătut diferite teme, cazuri clinice, erau adresate întrebări din curs studenților sau chiar se discutau materiale trimise cu câteva zile înainte studenților (aceștia trebuiau să le citească și înțeleagă acasă pentru a le putea discuta mai apoi la stagii). Semestrul desfășurându-se în totalitate online, la lucrările practice online era necesară participarea cu microfon, la ultimul stagiu chiar și participarea video. Pe parcursul semestrului fiecare student a pregătit câte un referat din temele de curs sau chiar de actualitate (Covid-19) pe care, mai apoi, l-a susținut în fața colegilor. Examenul teoretic - tip grilă - 50 întrebări în 60 de minute. Bibliografie: Nemet Codruța, Constantinescu Elena Mihaela - EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ ȘI SPECIALĂ - Noțiuni de bază pentru uzul studenților, Brașov 2014.

6. Obstetrică-Ginecologie

Cu siguranță, examenul de Obstetrică-Ginecologie este examenul de care studenții se tem cel mai tare încă din anul I, după ce au trecut câteva săptămâni de facultate și au apucat să discute cu studenții din ani mai mari. Dacă fiecare sesiune are câte un examen caracteristic pentru gradul său înalt de dificultate (cum ar fi Biochimia anului I, Fiziopatologia anului III sau Medicina Internă a anului IV, iar lista poate continua după cum bine știți), caracteristic anului VI este examenul de Obstetrică-Ginecologie. În primul semestru se studiază Obstetrica, iar în semestrul 2 partea de Ginecologie. Examenul de Obstetrică este unul dificil, în special prin faptul că atenția terapeutică este îndreptată atât către mamă, cât și către făt. Sunt atinse noțiuni de fiziologie, fiziopatologie, mecanisme și elemente de semiologie și clinică.

Îndrumătorul de curs este domnul prof. univ. dr. habil. med. Marius Alexandru Moga, decanul Facultății de Medicină din Brașov, iar catedra de Obstetrică-Ginecologie este formată din: prof. univ. dr. habil. med. Marius Alexandru Moga, șef lucrări dr. med. Costin Anastasiu, asistent dr. med. Cristian Andrei Arvătescu, asistent dr. med. Nicușor Florin Bîgiu, dr. Stela Casap, asistent dr. med. Oana Gabriela Dimienescu și asistent dr. med. Petru Cezar Podașcă. 

Cursurile au fost susținute săptămânal, cu preponderență de către domnul prof. univ. dr. habil. med. Marius Alexandru Moga. Lucrările practice s-au desfășurat săptămânal, sub forma unor microcursuri, axându-se pe detalierea noțiunilor prezentate în cadrul cursurilor și pe însușirea unor noțiuni cu aplicabilitate practică. 

Fiecare grupă a participat la un stagiu fizic (reamintim că în anul universitar 2020-2021, primele 2 săptămâni din primul semestru s-au desfășurat în scenariu hibrid, iar apoi, din cauza incidenței crescute a cazurilor în Brașov, s-a trecut la scenariul online), în cadrul fiecărui stagiu studenții au avut ocazia de a asista la o naștere naturală sau, în funcție de situație, la o naștere prin cezariană. 

Examenul teoretic a fost susținut în format fizic, fiecare student a extras două subiecte care au fost notate de către comisia examinatoare. A urmat o perioadă de aproximativ 20 de minute în care studenții ce urmau a fi examinați au avut timp să își structureze ideile pe care doreau să le expună. Mai apoi, examinarea s-a făcut pe serii, fiecare serie a fost compusă din  5 studenți iar aceștia și-au expus, în ordinea dorită, subiectele extrase. După prezentarea subiectelor, studenților le-au fost adresate întrebări de către membrii comisiei și, odată cu finalizarea examinării, aflau nota obținută. În timpul examinării este important să fie stăpânite subiectele prezentate, deoarece este posibil ca acestea să fie substratul viitoarelor întrebări. Așadar, un sfat din partea colegilor noștri ar fi: “Fii sigur că poți explica ceea ce prezinți în fața domnului profesor!”.   

“Este important să îți dezvolți o gândire analitică, structurarea materiei și înțelegerea acesteia pe deplin fiind elemente importante în promovarea examenului. Deși este un examen dificil, experiențele anterioare ale evaluărilor orale vă vor veni în ajutor în managementul emoțiilor. Partea de început, reprezentată de placentă și modificările fiziologice din sarcină, alături de mecanismele și perioadele nașterii trebuie foarte bine știute. În plus, urgențele din sarcină (sângerările din trimestrul I, II și III) sunt subiecte importante pe care oricine va susține examenul ar trebui să le stăpânească. Pentru promovarea examenului este necesară trecerea prin materie de cel puțin două ori, cred eu.” ne spune Radu. “Pe semestrul I, când se studiază Obstetrică, este important să știți că se pune foarte mult accent pe fiziologie și fiziopatologie, așa că orice mecanism trebuie foarte bine înțeles. Pe mine m-au ajutat foarte mult videoclipurile explicative de pe youtube, Ninja Nerd - placenta este chiar foarte bine explicată pe Ninja Nerd, Khan Academy, Osmosis.” mai adaugă Ana. 

În fața comisiei de evaluare fiecare student susține cele două subiecte. Se începe cu oricare din cele două. La finalul prezentării primului subiect, urmează o serie de întrebări din partea membrilor comisiei. Întrebările pot fi diverse, în funcție de răspunsurile date, și au scopul de a te ajuta să aduci în discuție elemente importante sau definitorii pentru subiectul prezentat.

Vă lăsăm mai jos o listă cu bibliografia necesară pentru promovarea examenului de Obstetrică-Ginecologie în anul 2021: 

  1. Urgențe în Obstetrică - Vasile Luca, Marius Moga, Editura Universității “Transilvania” Brașov - 2006

  2. CURS DE DIAGNOSTIC ȘI ATITUDINE TERAPEUTICĂ OBSTETRICALĂ - Dr. M.MOGA, Dr. D. NANU, Ediția 1999

  3. GHID PRACTIC DE DIAGNOSTIC ȘI CONDUITĂ ÎN OBSTETRICĂ - Dr. M. MOGA, Editura C2 design, Brașov 2000

  4. OBSTETRICĂ - Prof. dr. VIRGILIU ANCĂR, Dr. CRÎNGU IONESCU, Editura Național, 2012

  5. OBSTETRICĂ GINECOLOGIE Pentru Asistență Medicală - MARIUS ALEXANDRU MOGA, Editura Universității Transilvania Brașov 2010

  6. OBSTETRICA manual pentru studenți - ediția a II-a - Prof. dr. Nicolae Crișan, Editura Metropol 1995

  7. Esențialul în obstetrică pentru studenți și medici rezidenți obstetrică-ginecologie - Prof. Dr. Dimitrie Nanu, Prof. Dr. Bogdan Marinescu, Conf. Dr. Dumitru Matei, Asist. Univ. Dr. Florin Isopescu

  8. Langman Embriologie Medicală - T. W. Sadler, Editura Medicală Callisto - bibliografie facultativă

  9. Williams Obstetrics - Editura: McGraw-Hill Education - bibliografie facultativă.

patricia-prudente--P2djqAwM8U-unsplash.jpg

7. Medicina de familie 

Cursurile s-au ținut săptămânal sub îndrumarea doamnei conf. dr. med. Andrea Elena Neculau, iar stagiile o dată la două săptămâni. În cadrul lucrărilor practice au fost discutate cazuri clinice și au fost prezentați algoritmi de diagnostic. În plus, au fost prezentate cazuri ce pot fi tratate în cabinet și, bineînțeles, cum poate fi recunoscută semiologia patologiilor ce necesită adresare spre serviciul de primiri urgențe. În cadrul lucrărilor practice, studenții erau încurajați să ia parte la discuții. Cursurile sunt accesibile, cuprind numeroase ghiduri și scale, alături de scoruri de risc și noțiuni de dezvoltare a copilului. Acestea vin în ajutorul studentului pentru stabilirea diferitelor diagnostice și, totodată, sunt esențiale pentru orice viitor medic, întrucât abordează patologii frecvent întâlnite în rândul populației generale. Examenul final a fost de tip grilă, 30 de întrebări tip complement multiplu în 25 minute. Pentru examen au fost suficiente cursurile doamnei conf. dr. med. Andrea Elena Neculau.

8. Oncologie

Cursurile s-au desfășurat săptămânal sub îndrumarea domnului asistent universitar dr. med. Daniel Ciurescu. Lucrările practice au avut loc o dată pe săptămână, cu o durată aproximativă de două ore. În cadrul acestora au fost transpuse sub forma unor cazuri clinice noțiunile teoretice prezentate la curs. Coordonatorul lucrărilor practice oferea elementele de clinică și posibile rezultate ale testelor paraclinice, astfel încât studenții să își însușească abilități de interpretare a analizelor de laborator și de formulare a unui diagnostic diagnosticului pozitiv. În cadrul examenului practic, fiecare student a trebuit să își aleagă o patologie oncologică și apoi să vorbească despre ea și să răspundă la întrebările domnului doctor. Examenul practic a contribuit 20% din nota finală. Bibliografia examenului a fost reprezentată de cursurile domnului asistent universitar dr. med. Daniel Ciurescu, iar, pentru aprofundarea materiei, au fost recomandate: AMBOSS și ghidurile ESMO. Examenul a fost de tip grilă - 30 de întrebări în 60 de minute.

Așadar, fără doar și poate, anul VI este un an dificil și plin de provocări. Însă, pe cât de greu, pe atât de frumos! Este un capăt de drum plin de emoții, însă un început de drum plin de speranțe!

Interviu: Ana Miron și Radu Matei 

Autori: Andrada Băncilă și Andreea Bujor

joan-kwamboka-hvL7qlvZ5T4-unsplash.jpg
Previous
Previous

Medicina sub Tâmpa - anul V, semestrul al II-lea

Next
Next

Med Poets Society Club - Chapter 6