Semestrul I, anul I, 2021-2022

Autor: Antonia Daria Nițu

Semestrul I din primul an de facultate a fost puțin șocant, aș putea spune. A fost trecerea bruscă de la liceu la facultate (deși eu am stat un an acasă). Totul era nou: colegi noi, mutarea de acasă. Pot să zic că în primele săptămâni m-am confruntat cu un program haotic, deoarece nu știam unde trebuie să ajung pentru cursuri, nu știam când să mă apuc de învățat... Un mic sfat: apucați-vă din timp de învățat și nu lăsați totul pe sesiune. Știu că toată lumea zice asta, dar chiar o sa fie extrem de greu să înveți toată materia unui semestru în câteva săptămâni, zic din propria experiență.

 

Materiile pe care le-am parcurs au fost:

·         Anatomie și embriologie 1 (8 credite);

·         Biochimie 1 (6 credite);

·         Biofizică (4 credite);

·         Informatică medicală și biostatistică (3 credite);

·         Sociologie medicală. Istoria medicinei (3 credite);

·         Comunicare medicală (2 credite);

·         Marketing și tehnologie medicală (2 credite);

·         Limba modernă pentru domeniul medical 1 – engleză sau franceză la alegere (2 credite);

·         Educație fizică 1 (1 credit).

 

1. Anatomie și embriologie 1

Cursul a fost susținut de șef de lucrări dr. med. Cristea Costache, având loc o dată pe săptămână, cu durata de două ore. În acest semestru, s-a discutat despre embriologie - noțiuni de bază, morfogeneza prenatală, gametogeneza, fertilizare, evenimente morfogenetice în embriogeneză. În ceea ce privește lucrările practice, fiecare grupă a avut un profesor diferit, grupa mea avându-l tot pe dnul dr. Cristea Costache. Aceste lucrări practice se desfășurau săptămânal, câte patru ore pe săptămână. Materia discutată a cuprins: oasele, mușchii, vasele și nervii. Media finală de semestru era alcătuită din nota de la examenul de curs (70% pondere) și nota de la examenul practic (30% pondere). Examenul mare a constat în 60 de întrebări tip grilă, complement simplu, iar examenul practic a stat la latitudinea fiecărui cadru didactic coordonator. Grupa mea l-a susținut sub formă de sinteză, patru subiecte. Materia a fost destul de stufoasă și grea, fiind necesar un timp mai mare de învățare.

2. Biochimie 1

La această materie, cursul a fost coordonat de dna prof. univ. dr. chim. Mihaela Badea, fiind desfășurat săptămânal, cu durata de două ore. S-a axat, în mare parte, pe aprofundarea noțiunilor regăsite în programa pentru admitere, cum ar fi: legături intra- și intermoleculare, sisteme tampon, zaharide, aminoacizi, proteine, enzime. În ceea ce privește modul de evaluare, s-au dat două parțiale pe parcursul semestrului, iar dacă nota nu era mai mare de 5 sau nu era satisfăcătoare pentru student, puteam reda unul sau chiar amândouă parțialele în sesiune. Lucrările practice au fost susținute, la fel ca în cazul anatomiei, de profesori diferiți la fiecare grupă. Grupa mea a fost coordonată de dna asist. univ. drd. med. Diana-Elena Panait. La laborator s-au reluat câteva noțiuni de la curs și ni s-au prezentat, în plus, titrarea colorimetrică, spectofotometria, dozarea proteinelor serice etc. Examenul practic a fost susținut oral, prin extragerea unui bilet cu un singur subiect.

3. Biofizică

Aici atât cursul, cât și lucrările practice au fost coordonate de dna conf. dr. fiz. Monica Florescu. La curs s-au parcurs noțiuni de biofizică și fizică medicală, mai exact: fenomene moleculare de transport, curgerea fluidelor ideale, difuzia particulelor prin membrane, osmoză etc., iar la laborator am studiat un experiment online aferent fiecărei întâlniri. În final, examenul practic a presupus extragerea unui bilețel cu un experiment lucrat și rezolvarea lui, împreună cu un alt coleg de grupă. Pentru examenul de curs am avut de rezolvat 90 de grile, complement simplu.

4. Informatică medicală și biostatistică

La această materie, cursul a fost coordonat de dna lector dr. Nicoleta Enache-David, iar laboratorul de către dna dr. med. Teodora Domșa. Materia a fost similară la curs și la lucrarea practică, diferența fiind dată de ultima numită, unde aplicam practic, pe calculator, ceea ce învățam la curs, de exemplu: cum să facem o prezentare științifică în Power Point sau un poster pentru o lucrare științifică. Ca metodă de evaluare, la curs s-a susținut un examen cu 15 grile, complement simplu.

5. Sociologie medicală. Istoria medicinei

Cursul a fost coordonat de dna prof. dr. med. Liliana Marcela Rogozea, iar seminarul de către dnul dr. med. Cioriceanu Ionuț. La această materie, cursul și seminarul se țineau o dată la două săptămâni, făcându-se aceeași materie pentru ambele. Materia a constat în studiul evoluției medicinii de-a lungul timpului, din vremurile Chinei Antice și până în prezent. Metoda de evaluare a reprezentat susținerea unui partial în timpul semestrului, al doilea parțial regăsindu-se în sesiune.

6. Comunicare medicală

Cursul a fost susținut de către dna conf. dr. Oana Gabriela Falup Pecurariu, iar seminarul de către dnul asist. univ. drd. med. Dan Constantin. Această materie a fost foarte interesantă, deoarece am putut învăța cum să comunicăm cu tot felul de pacienți, dar și cu membrii familiei acestora. Metoda de evaluare a presupus întocmirea unui proiect de minim zece pagini, asemănător lucrării de licență.

7. Marketing și tehnologie medicală

Atât cursul, cât și seminarul au fost coordonate de către dnul conf. dr. med. Dănuț- Laurențiu Nedelcu. La această materie, examenul a fost sinteză, desfășurându-se prin extragerea a două subiecte.

8. Limba modernă pentru domeniul medical 1

Aici trebuie să alegem dacă dorim să studiem engleza sau franceza. Eu am ales engleza. Cursul și seminarul au fost coordonate de către dna lector dr. Ecaterina Pavel. Pentru examen, a fost susținut un singur test în timpul semestrului, iar dacă nota nu era mulțumitoare, în sesiune se puteau da măriri.

9. Educație fizică 1

Aici fiecare își alege ce sport dorește. Sunt foarte multe variante de alegere, inclusiv un pachet de excursii pe Postăvaru sau la Canionul 7 Scări. Pentru a lua creditul, sunt necesare 5 prezențe într-un semestru pentru oricare dintre sporturi, cu excepția excursiilor, unde sunt necesare doar 2 prezențe.

Previous
Previous

Semestrul II, anul I, 2021-2022

Next
Next

Mystic roads