Semestrul I - anul III, 2021-2022

Autor: Brighite-Maria Opriș

,,Semestrul I al anului III, pentru mine, cred că a fost cel mai solicitant, întrucât a avut loc trecerea de la preclinic la clinic, de la noțiunea de <<laborator>> la <<stagiu>>, de la a aștepta să folosim stetoscopul la a-l folosi, în sfârșit. De asemenea, materiile efective au cuprins nu doar termeni noi, informații nemaiauzite, dar și o sumă de date din anii I și II. Astfel, aș sfătui studenții de anul III să nu se bazeze strict pe săptămânile din sesiune pentru a învăța, ci să profite de zilele din timpul semestrului pentru a parcurge materia, pentru a trece prin filtrul minții termenii și a încerca să înțeleagă diferitele mecanisme.

Materiile din acest semestru, în ordinea descrescătoare a numărului de credite, au fost:

• semiologie medicală 1 (opt credite);

• semiologie chirurgicală 1 (cinci credite);

• fiziopatologie 1 (cinci credite);

• farmacologie 1 (patru credite);

• morfopatologie 1 (patru credite);

• toxicologie (două credite);

• abilități practice (două credite).

A. Semiologie medicală 1

Cursul a fost coordonat de către dnul profesor dr. medic Dănuț Laurențiu Nedelcu și conferențiar dr. med. Camelia Cornelia Scârneciu, acesta având loc o dată pe săptămână, pe o durată de maxim trei ore, fizic, cu excepția unei mici perioade în care s-au reinstalat cursurile online în universitate. În acest semestru, primele cursuri s-au axat pe noțiuni generale de semiologie medicală (anamneză, examen obiectiv), iar apoi au fost predate aparatele respirator și renal, unde au fost prezentate elementele specifice lor la anamneză, la efectuarea examenului obiectiv, metode de investigație și patologii.

Domnii doctori au fost deschiși la diverse nelămuriri din partea studenților și au oferit explicații pe măsură, astfel că întrebările nu rămâneau fără răspuns. Materialele oferite de către dna dr. au fost în format .ppt, iar cele ale dnului dr. în același format.

În ceea ce privește stagiile de semiologie, semigrupele au avut profesori diferiți, grupa mea mergând la Spitalul Sf. Constantin, unde profesorul îndrumător ne-a fost domnul dr. med. Dragoș Lupu. Spre deosebire de curs, prezența la stagii a fost obligatorie, acestea având loc de două ori pe săptămână, câte maxim trei ore. Am avut ocazia de a interacționa, pentru prima dată, cu pacienții, de a aprofunda prin practică noțiunile teoretice expuse nu numai la curs, ci și la stagii, unde dnul. dr. ne și răspundea cu multă blândețe și răbdare la întrebări și relua explicațiile fără probleme - dacă era nevoie.

Examenul de curs, cu o pondere de 70% din media finală, a fost sinteză, cu un număr de cinci subiecte, unde rezolvarea corectă implica un răspuns ce putea însuma o mare de cunoștințe pe subiectele respective, atât din cursuri, cât și din <<Semiologie medicală și diagnostic diferențial>> (Ion I. Bruckner). Examenul practic a fost oral, unde fiecăruia dintre noi îi era prezentat un caz clinic, noi trebuind, după efectuarea anamnezei și după analiza detaliilor ce țineau de examenul fizic, să punem un diagnostic, ca mai apoi să răspundem la diverse întrebări din materia predată, pe baza cărții menționate anterior. Desigur, restul de 30% din nota finală corespunde examenului practic. Nivelul dificultății nu pot spune că a fost ușor, deoarece ambele examene cereau o multitudine de informații.

Semiologia medicală din acest semestru trebuie pe deplin citită, învățată, înțeleasă, fiindcă e una dintre rădăcinile formării noastre ca medici cu capacitate de empatie, de o bună relaționare cu pacienții, astfel încât stabilirea unui diagnostic să fie relativ facilă și în normele respectării legăturii profesionale dintre medic și pacient.

B. Semiologie chirurgicală 1

Cursul este coordonat de către șef de lucrări dr. med. Dan Grigorescu, iar stagiile au avut drept îndrumători diferiți medici, semigrupa mea având-o pe dna dr. med. Cosmina Fugărețu. În cadrul cursului, susținut o dată pe săptămână, timp de maxim două ore, inițial ne-au fost prezentate elemente generale de semiologie chirurgicală, precum asepsia și antisepsia, contuziile și plăgile, urmând ca apoi să ne fie descrise regiunile corporale din punct de vedere al semiologiei chirurgicale (extremitate cefalică, torace, abdomen, membre). La stagii, dna dr. a reluat subiectele predate la curs, contactul cu pacienții nefiind însă posibil, din cauza situației epidemiologice. Din acest motiv, susținerea examenului practic a fost anulată.

Astfel, nota finală a fost reprezentată de nota obținută la examenul din sesiune, unde metoda de evaluare a fost tip grilă, complement multiplu, pe principiul <<tot sau nimic>>, iar sursa bibliografică a fost <<Chirurgie vol. I>>, sub redacţia prof. dr. A. Cucu, dr. D. Grigorescu, rata promovării acestui examen fiind, în anul meu, ridicată.

Ca și în cazul celorlalte materii, susținerea cursurilor și a stagiilor a fost majoritar on-site; la fel și modalitatea de susținere a examenelor.

C. Fiziopatologie 1

Îndrumătorul cursului din semestrul I este dna profesor dr. med. Alina Pascu, iar pe partea de laborator, atât dna dr., cât și dnul asistent dr. med. Codruț Ciurea au predat materia de fiziopatologie. La curs, dna dr. a explicat în detaliu nu numai mecanismele fiziopatologice, ci și fiziologice, întrucât înțelegerea adecvată a acestei ramuri ce studiază patologia se face, înainte de toate, prin buna cunoaștere a proceselor normale din corpul nostru. Timpul alocat cursului a fost de doar două ore, astfel că dna dr. ne-a pus la dispoziție, pe platforma e-Learning, materiale care conțineau necesarul informațiilor de fiziologie și, evident, descrierea clară a fiziopatologiei (factorii determinanți și de risc, hemostaza, allostaza, conceptul de boală, termoreglarea, metabolismele glucidic, lipidic, acido-bazic, hidro-electrolitic, fosfo-calcic, hemostaza, șocul). La lucrările practice ale grupei mele, coordonate de către dnul dr. Ciurea, ne-au fost descrise metodele de investigație ale metabolismelor proteic, glucidic și lipidic, cu mențiunile necesare de fiziologie unde era cazul.

Materia examenului practic se evaluează în cadrul examenului oral din sesiune, astfel că nu a existat un colocviu propriu-zis. Fiecare student a avut de răspuns la câte trei subiecte, condiția promovării fiind ca nota minimă la fiecare subiect să fie 5, domnii doctori dorind ca noi să înțelegem bazele modificărilor ce survin în fiziopatologie. Comparativ cu alți ani, studenții au reușit să obțină note bune și să promoveze în număr relativ mare examenul.

D. Farmacologie 1

În ceea ce privește cursul, dna prof. dr. med. Lorena Dima ne-a fost îndrumător, iar alături de șef de lucrări dr. med. Nicoleta Taus, ne-au fost prezentate elementele farmacologiei generale și la lucrările practice. Săptămânal, pentru două ore, la curs/laboratoare, a avut loc intrarea în lumea farmacologiei prin descrierea farmacocineticii și a farmacodinamicii, a medicației sistemului nervos central și periferic (tranchilizante, hipnotice, simpatico- și parasimpaticomimetice, respectiv -litice, analgezice, anestezice etc.), cu diferența că în timpul laboratoarelor am învățat și modul în care se prescrie o rețetă, dar și formele sub care se prezintă medicamentele (comprimate, drajeuri, pulberi ș.a.m.d.) Doamna doctor ne-a recomandat, ca sursă bibliografică, <<Farmacologie>>, Ion Fulga, pentru aprofundare.

Cu o valoare de 80% din nota finală, examenul de curs a fost tip grilă, complement simplu, cu întrebări ce necesitau un oarecare timp de gândire pentru a alege răspunsul corect, numărul de studenți ce nu au obținut cel puțin nota 5 fiind mai accentuat comparativ cu restul materiilor. Examenul de laborator a cuprins două părți: un set de grile (complement multiplu) și prescrierea unor rețete, alături de rezolvarea unei probleme.

E. Morfopatologie 1

La această disciplină, o dată pe săptămână, în cadrul cursurilor și al laboratoarelor, ne-a fost descrisă morfopatologia generală (tulburări circulatorii, distrofii proteice, glucidice, lipidice, inflamația și tumorile). Fiind o materie ce se aseamănă atât cu histologia, cât și cu fiziopatologia, aceasta are nevoie de o aprofundare corespunzătoare. Titularul cursului este dna asistent dr. med. Daniela Marinescu, având o bună colaborare cu îndrumătorul lucrărilor practice, dna dr. Teodora Domșa.

În sesiune, colocviul a fost sub formă de grilă unică, complement multiplu (nu a mai fost luat în considerare ulterior), iar examenul mare a cuprins o parte de întrebări grilă, cu răspuns simplu, și o parte în care trebuia să alegem corectitudinea informațiilor din mai multe fraze.

În cazul ratei de promovare, acest examen nu a impus dificultăți, astfel că, în mare parte, s-a obținut minim nota 5.

F. Toxicologie

Toxicologia, disciplină ce se studiază doar în primul semestru, a fost coordonată de către dna dr. Taus, cursurile ținându-se o dată pe săptămână, fără necesitatea lucrărilor practice. Ne-au fost puse la dispoziție cursurile în format PowerPoint, fiindu-ne sugerate, de asemenea, două surse de aprofundare: <<Intoxicații nemedicamentoase>> (N. Taus) și <<Intoxicații medicamentoase>> (N. Taus, A. Bărăgan).

Examenul a fost grilă, complement simplu, la nota finală adăugându-se un punctaj suplimentar pe baza unui proiect făcut individual în timpul semestrului.

F. Abilități practice

Asemenea toxicologiei, se studiază doar în primul semestru, cu deosebirea că atât cursurile, cât și lucrările practice se țineau o dată la două săptămâni. La curs, materia a fost organizată și predată de către șef de lucrări dr. med. Costin Anastasiu, iar pe partea de laborator, la unele grupe, dnul dr. Laurian Maxim a reușit coordonarea lucrărilor practice.

Fără a se susține colocviul, doar nota de la examenul de curs a contat, metoda de evaluare fiind întrebări sub formă de grilă, cu răspuns simplu."

Previous
Previous

Chaotic blush

Next
Next

Primul semestru al anului II, 2021-2022