Primul semestru al anului II, 2021-2022

Autor: Răzvan Radu

,,Contrar așteptărilor mele, primul semestru al anului doi nu a fost atât de urât precum mi-l imaginam. Într-adevăr, volumul de informație a fost considerabil superior celui din primul an, de aceea a fost nevoie să îmi modific un pic stilul de învățat cu care eram obișnuit. Am revizuit cursurile și lucrările practice încă din timpul semestrului pentru a-mi putea face viața mai ușoară în sesiune, întrucât sunt multe materii.

Materiile parcurse în primul semestru au fost, după cum urmează:

• anatomie 3 (neuroanatomie) - șase credite;

• fiziologie 2 - șase credite;

• BVP 1 - șase credite;

• genetică 1 - patru credite;

• histologie 1 - patru credite;

• nutriție - două credite;

• limba modernă - două credite (echivalat).

 

🔹️Anatomie 3

Coordonatorul cursului de anatomie este șeful de lucrări dr. medic Sebastian Toma. Cursurile s-au desfășurat în format fizic, în ziua de vineri, de la 8:00 dimineața. Materia predată a fost neuroanatomia, mai exact anatomia sistemului nervos (măduva spinării, trunchi cerebral, cerebel, emisfere cerebrale etc.), cu tot ceea ce înseamnă vascularizație și inervație. Cursurile domnului doctor au fost interactive și au implicat o cooperare permanentă, bazată pe implicarea studenților. Prezentările au fost sub formă de .ppt, însă constituiau mai mult un șablon pe baza căruia a fost predat cursul. Este indicat ca studenții să își ia notițe.

În cadrul laboratorului, se aprofundează materia, cu mici diferențe în funcție de profesorul care susține lucrarea practică, astfel că sursele pot varia ușor, dar informația, evident, este aceeași.

Examenul la curs a fost tip grilă, complement simplu, în format fizic, iar examenul practic s-a desfășurat oral, în sala de disecții din corpul K. La examenul de laborator, au existat mici variații ale modului de examinare în functie de cerințele fiecărui asistent universitar. Grupele care au susținut examenul practic cu asist. univ. drd. Daniel Țâbian au avut de recunoscut zece elemente anatomice la prima vedere, iar apoi de răspuns la întrebările referitoare, cu precădere, la elemente de vascularizație si raporturi ale structurilor diencefalice, ventriculare, comisurale ș.a.m.d. Examenul practic a reprezentat 30% din media finală, restul de 70% fiind examenul de curs. Gradul de dificultate a fost mediu spre avansat, fiind necesare mai multe treceri riguroase prin materie.

De asemenea, am avut de realizat desene cu cele mai importante elemente ale materiei predate, acestea fiind verificate de-a lungul semestrului la curs. Ele au avut ca scop fixarea solidă a informației predate și au fost necesare pentru a putea promova examenul.

Atât pentru examenul de laborator, cât și pentru curs, sugerez ca studenții să pună accent pe neurocraniu, trunchi cerebral, talamus, formațiuni de substanță albă și nuclei de substanță cenușie, emisfere, vascularizație și tracturi. Suportul de laborator, respectiv notițele luate în timpul cursului, sunt suficiente pentru a promova examenul cu nota maximă. Bineînțeles, este necesar un atlas pentru a vizualiza imagini referitoare la materia predată (eu am folosit atlasul de anatomie Frank H. Netter).

 

🔹️Fiziologie 2

Cursul este ținut de către doamna dr. prof. Ioana Agache, iar laboratorul de către asistent dr. medic Codruț Ciurea, respectiv asist. univ. drd. Alexandru Lăculiceanu. Atât cursul, cât și lucrările practice au fost susținute în format fizic. Prezentările doamnei dr. Agache sunt în format .ppt. Ca materiale auxiliare, pot fi folosite tratatele de fiziologie ale omului – Guyton și Boron.  

La curs au fost studiate fiziologia sistemului cardiovascular, respirator și endocrin. Examenul de curs a constat în trei subiecte la prima vedere, menite să testeze cunoștințele studenților din aceste mari capitole.

Examenul practic a avut, la rândul său, trei părți. Prima parte a constat în interpretarea unui EKG, cea de-a doua în interpretarea unei spirometrii, iar ultima a constat în rezolvarea a cinci subiecte scrise din materia predată de-a lungul semestrului. De menționat este faptul că pentru a promova examenul practic, studentul trebuie să obțină minim nota 5 la fiecare dintre probele menționate anterior.

Consider că la fiziologie 2 studenții au primul contact cu noțiunile de bază ale cardiologiei și endocrinologiei. Materia mi s-a părut foarte interesantă, în special cea studiată la lucrările practice. Studenții ar trebui să se axeze pe această materie și să-i acorde o importanță deosebită, deoarece reprezintă fundația cunoștințelor pe care viitorul medic le va dobândi și pe care le va aprofunda la fiziopatologie, semiologie, medicină internă etc.

 

🔹️BVP 1 – Bacteriologie, virusologie, parazitologie 1

Materia este împărțită în trei <<module>>, în primul semestru studiindu-se două dintre acestea: parazitologie și virusologie. Cursul este susținut de doamna conferențiar dr. med. Mihaela Idomir, iar lucrările practice de asist. univ. dr. Cristian Constantinescu, asist. univ. drd. Sarah Costinaș, respectiv doamna conferențiar Mihaela Idomir. În cadrul laboratoarelor, s-a vorbit despre speciile de importanță medicală atât pentru paraziți, cât și pentru virusuri, metode de identificare ale infecțiilor cu acestea, medii de cultură, metodele de lucru cu probele recoltate etc.

Examenul de curs și colocviul s-au desfășurat în format fizic, ambele fiind sub formă de examene de tip grilă, cu un număr de 25 de întrebări din parazitologie, 25 din virusologie. Printre grile, s-au numărat câteva întrebări cu răspuns de tip <<A - adevărat>> sau <<F - fals>> și câteva întrebări bazate pe asocierea propozițiilor corecte. Procentele mediei finale au fost: 80% examenul din sesiune și 20% examenul de laborator.

Cursurile pe care doamna conferențiar le susține sunt suficiente pentru a promova examenul cu nota maximă, acest lucru fiind valabil și pentru colocviu. Cursurile au fost bine structurate, deși materia este foarte stufoasă. O parte a cursurilor s-a desfășurat în format fizic și o parte pe platforma universității. Lucrările practice s-au desfășurat în format fizic. În timpul semestrului, am susținut un mic test pe platformă cu 25 de grile din primele cinci cursuri, iar persoanele care au obținut o notă mai mare de opt, la calculul mediei finale, au primit un bonus de 0,5 puncte. Nu în ultimul rând, vreau să menționez faptul că promovarea examenelor de laborator, respectiv curs, se face obținând minim nota cinci atât la modulul de parazitologie, cât și la cel de virusologie. Dacă numai unul dintre cele două module este promovat, examenul trebuie susținut din nou până când se obține nota de trecere.

🔹️Genetică 1

La genetică, atât cursul, cât și laboratorul au avut loc în format fizic, sub îndrumarea dnului dr. med. Sebastian Toma, iar examenul de curs și cel de laborator s-au susținut, de asemenea, fizic, având procente de 80%, respectiv 20%. La curs, dnul dr. Toma ne-a prezentat noțiunile elementare și de utilitate despre ADN, structura genelor, modul de transmitere a informației ereditare, iar la orele de laborator ne-a prezentat arborii genealogici (care au reprezentat și subiect la colocviu), bandări, mitoză și meioză. Examenul are un grad crescut de promovabilitate, în general, întrucât materia nu este atât de complicată, mai ales pentru că domnul doctor subliniază aspectele importante pe care trebuie să ne axăm de-a lungul întregului semestru. Suporturile de curs și laborator sunt suficiente, dar recomand ca fiecare să își ia notițe, deoarece informația din prezentările domnului doctor reprezintă o sinteză a ceea ce predă.

 

🔹️Histologie 1

Primul semestru de histologie s-a axat pe fixarea noțiunilor de bază despre țesuturi. Cursul și laboratorul au fost susținute de către șef de lucrări dr. med. Alexandra Lostun. Pentru a promova examenul de laborator, am avut de recunoscut o lamă din cele studiate în timpul semestrului, iar apoi de scris tot ceea ce știam despre lama respectivă. Examenul la curs a avut 50 de subiecte, dintre care 25 au fost grile cu complement multiplu, iar 25 au fost întrebări la care am avut de formulat răspunsuri scurte. Cursul nu este unul tocmai interactiv, neavând prea mult dialog cu doamna dr., însă și materia este de așa natură, cursurile incluzând numeroase poze de studiat. La orele de laborator, am vizualizat lamele cu toate tipurile de țesuturi studiate de-a lungul semestrului, iar la ultimele două lucrări practice, doamna doctor ne-a arătat încă o dată toate lamele (pentru a le recapitula).

 

🔹️Nutriție

Cursul de nutritie a fost susținut de dna profesor dr. medic Alina Pascu. La nutriție nu s-au ținut lucrări practice deoarece cursul a avut loc o dată la două săptămâni. Primul curs s-a desfășurat fizic, iar următoarele au fost susținute pe platforma universității. Temele punctate de doamna doctor la această materie au fost următoarele: principiile alimentare, metode de determinare ale BMI (body mass index), metabolism, diabet zaharat, nutriție enterală.

Examenul s-a desfășurat în format fizic și a constat în trei întrebări cu răspuns tip sinteză, la fiecare întrebare fiind necesar un răspuns de minim 5."

Previous
Previous

Semestrul I - anul III, 2021-2022

Next
Next

Semestrul II, anul II, 2020-2021