Semestrul II, anul II, 2020-2021
Autor: Cătălin-Vlăduț Lupu
Semestrul al doilea al anului II a fost un prim pas în revenirea spre normalitate, întrucât atunci o parte dintre lucrările practice a început să se desfășoare fizic, contrar cursurilor. De asemenea, în acea perioadă s-a renunțat la evaluarea cunoștințelor din sesiune pe platforma universității (e-Learning) în favoarea examenelor clasice. A fost o schimbare bine primită de către noi, deoarece a dat din nou frâu liber studentului medicinist în ale poftei de cunoaștere. Din acel moment, pe fața noastră nu mai avea să se reflecte lumina unui ecran și nici să se mai audă deja celebra frază: ,,Bună ziua, mă auziți?", ci știința redevenea ceva palpabil.
A. Fiziologie 3 (5 credite)
Cursul a fost coordonat de către profesor dr. med. Ioana Octavia Agache. Acesta avea loc pe platforma e-Learning în fiecare săptămână și dura două ore. Au fost parcurse elemente din trei capitole de fiziologie în acest semestru, în următoarea ordine: fiziologia sângelui, fiziologia aparatului renal și fiziologia sistemului nervos central. Este de preferat să mergeți la acest curs, deoarece doamna doctor explică foarte bine materia și desenele din cursurile în format PowerPoint.
Lucrările practice au fost ținute de către șef lucrări dr. med. Anca Ilea, unde au fost prezentate noțiuni legate de recoltarea sângelui, analize de sânge și sumarul de urină. Primele lucrări practice au fost ținute pe platforma universității, urmând ca restul lucrărilor practice să se desfășoare în Spitalul Clinic de Copii din Brașov. La lucrările practice am putut învăța cum să determinăm grupele sangvine și cum să interpretăm o hemoleucogramă și un examen sumar de urină.
Colocviul a fost reprezentat de un test grilă, format din 18 întrebări, și de interpretarea unor valori dintr-un examen sumar de urină și HLG.
Examenul de curs a constat în trei întrebări tip sinteză, cu patru puncte din oficiu. Pentru promovarea examenului este suficient să rezolvați corect un singur subiect. Totuși, fiecare greșeală vă va scădea punctajul. Rata de promovabilitate este în jur de 70-80%.
Bibliografia a fost reprezentată de Guyton și de cursurile dnei. dr. profesor Agache.
B. Bacteriologie, virusologie și parazitologie (5 credite)
Cursul a fost organizat de către conferențiar dr. med. Mihaela Elena Idomir, online, în fiecare săptămână, acesta având o durată de trei ore.
În acest semestru, am învățat partea de bacteriologie, putând studia diferite bacterii, de la cele mai cunoscute, precum cele din genul Streptococcus, până la cele mai rar întâlnite, precum bacilul antraxului. Am putut studia caracteristicile lor, care includeau virulența, modul de înmulțire, localizarea intra- și extracelulară, bolile pe care le provoacă, modul de tratare al lor ș.a.m.d.
Eu am făcut lucrările practice cu dnul. asistent dr. med. Cristian Adrian Constantinescu pe platforma universității. Laboratorul avea o durată de șase ore pe săptămână, iar în cadrul acestuia, domnul doctor ne prezenta diferite aspecte morfologice ale bacteriilor, dar și noțiuni legate de mediile de cultură ale acestora.
Examenul practic a fost reprezentat de 40 de întrebări grilă, complement multiplu.
Examenul de curs a constat în 100 de întrebări grilă, cu o singură variantă de răspuns. Prezența la fiecare curs oferă 0,5 puncte în plus la examenul mare.
Bibliografia e reprezentată de cursurile în format PowerPoint, materiale pe care le primeam după fiecare curs.
C. Anatomie topografică și secțională (4 credite)
Cursul a fost coordonat de către șef lucrări dr. med. Gabriela Sechel, în fiecare săptămână, online, având o durată de două ore. La această materie se face o recapitulare a anatomiei deja învățată, dar predată într-un mod axat pe topografie și pe anumite secțiuni frontale, transversale sau sagitale.
Lucrările practice au fost ținute de către titularul de curs și de către asistent drd. med. Daniel Țâbian, în sala de lucrări practice de anatomie. Eu am făcut laboratorul cu domnul doctor Țâbian și recomand să aveți o atenție maximă în momentul în care vă explică anumite elemente de pe secțiunile CT/RMN. De asemenea, o să fiți numiți, pe rând, să recunoașteți la fiecare lucrare practică structuri anatomice, deci vă sfătuiesc să învățați pentru fiecare laborator în parte.
Examenul de laborator a constat în recunoașterea a 20 de elemente de pe diferite secțiuni de CT. Rata de promovabilitate depășește 50%, iar examenul este de tip admis/respins.
Examenul mare a constat în 60 de întrebări grilă, complement multiplu.
Bibliografia este reprezentată de cursurile titularului de curs.
D. Histologie 2 (4 credite)
Atât cursul, cât și lucrările practice sunt coordonate de către șef lucrări dr. med. Alexandra Lostun. Cursul s-a ținut pe platforma universității, în fiecare săptămână, având o durată de două ore. S-au prezentat aspecte din histologia sistemului digestiv, organelor limfatice și organelor sexuale.
La lucrările practice, am putut observa la microscop diferite lame, elementele lor fiind explicate de către doamna doctor.
Colocviul a constat în recunoașterea unei lame și prezentarea particularităților lamei respective. Doamna doctor are multă răbdare la examenul practic, uneori așteptând chiar și peste o oră pentru recunoașterea lamei și descrierea ei.
Examenul mare a fost format din 65 de întrebări grilă, complement multiplu, punctaj intermediar, incluzând și în jur de șapte întrebări cu răspuns scurt. Vă sugerez, și în acest caz, să nu lăsați învățatul materiei pentru sesiune, deoarece vă veți confrunta cu o cantitate mare de informații și întrebările din examen sunt de detaliu.
Bibliografia este reprezentată de către cursurile doamnei doctor și, opțional, puteți consulta și tratatul de histologie Ross.
E. Genetică medicală 2. Epigenetică (3 credite)
Atât cursul, cât și lucrările practice sunt coordonate de către șef de lucrări dr. med. Sebastian Ionuț Toma.
Cursul s-a desfășurat online, în fiecare săptămână, timp de două ore.
La curs s-au prezentat numeroase sindroame, printre care Down, Noonan, Edwards, Patau, Marfan, cri-du-chat.
La lucrările practice, domnul doctor ne-a prezentat numeroase imagini, alături de informația corespunzătoare, cu patologiile învățate la curs, imagini ce cuprindeau elementele patognomonice ale bolilor.
La examenul practic, a trebuit să identificăm un sindrom pe o imagine și să spunem câteva caracteristici despre el. Rata de promovabilitate a fost crescută.
Examenul mare a constat din 50 de întrebări grilă, complement simplu.
Bibliografia e reprezentată de cursurile domnului doctor.
F. Primul ajutor. Suportul vital de bază (3 credite)
Cursul a fost coordonat de către șef lucrări dr. med. Bianca Elena Popovici. S-a ținut pe platforma universității, în fiecare săptămână, timp de două ore. S-au prezentat diverse urgențe medicale și cum am putea oferi primul ajutor în acele situații.
Seminarul a fost coordonat de către dna. dr. Cristina Vecerdi, la Spitalul Județean. Din păcate, din cauza situației epidemiologice, seminarul s-a ținut doar o dată sau de două ori, în funcție de grupe. Ni s-a prezentat tehnica masajului cardiac și a respirației artificiale, cu balon Ruben.
De asemenea, în acea perioadă, s-a putut desfășura proiectul Hands On, datorită căruia am avut ocazia de a face voluntariat la UPU.
Examenul mare a constat în 20 de întrebari grilă și câteva întrebări, unde trebuia să răspundem în scris, prin completări scurte.
G. Micologie medicală (2 credite)
Cursul a fost ținut de către conferențiar dr. med. Marius Irimie și s-a ținut în fiecare săptămână, având o durată de două ore.
Ni s-au prezentat diverse afecțiuni cauzate de anumiți fungi, mucegaiuri sau ciuperci.
Lucrările practice au fost coordonate de către asistent dr. med. Mădălina Ileana Frîncu. Laboratorul a fost ținut o dată pe lună, materia fiind dublată la fiecare laborator, din aceleași considerente epidemiologice. Ni s-au prezentat mai multe afecțiuni dermatologice cauzate de infecții cu fungi, imaginile fiind destul de sugestive, deci ar fi de preferat să nu mâncați înainte de lucrarea practică.
Examenul mare a constat în 20 de întrebări grilă, complement multiplu. Nu au fost dificultăți în promovarea examenului.
H. Limba engleză 4 (2 credite)
Seminarul și cursul au fost ținute de către lector dr. Ecaterina Pavel.
Atât cursul, cat și seminarul s-au ținut o dată pe lună. Seminarul se desfășura astfel încât să îl cuprindă și pe următorul, deci avea o durată de patru ore în total. Lucram diferite exerciții, care puneau în valoare atât gramatica, cât si vocabularul medical. Am fost învățați să facem anamneza în engleză, să punem un diagnostic pe baza a ceea ce am învățat la seminarii, folosind corect respectivii termeni.
Metoda de evaluare a fost reprezentată de activitatea la seminar, teste și un dialog sau o prezentare (la final), după care se făcea media.
Cei care nu aveau suficiente prezențe la seminar sau nu erau adepții testelor, respectiv ai dialogului/prezentării, dădeau un examen în sesiune.