
Blogul ASSM

Med Poets Society Club - Chapter 3
Astfel, fie că o spune un Dante care coboară în Infern, fie că o spune tânărul Buddha care își începe aventura spre iluminare, fie că o spune Făt-Frumos ce pleacă să lupte cu balaurul, povestea vorbește despre realitatea psihicului uman și despre drumul pe care este îndemnat fiecare să îl facă.
Autor: Mihai Bologa

Med Poets Society Club - Chapter 2
Firavi și mici ne zbatem în fața unui apogeu de vis, Mai greu ca noi, greu de omis… Mai respiră o dată și încă o dată- E șansa pentr-o altă soartă Făcând din creștere o artă!
Autor: Irina Tiron

Med Poets Society Club - Chapter 1
De ore întregi cânți aceași melodie La un pian cu o clapă stricată, Îl simt cum îmi răsună în minte Și cum prin vene mi se scurge, Îmi ard tâmplele și inima-mi pulsează. Autor: Diana Iorga

Med Poets Society Club
Profesorul John Keating, cu siguranță, ar afirma că cei ce își urmează pasiunea nu-s nebuni. Dar ca să îi preluăm exact cuvintele: “The human race is filled with passion. And medicine, law, business, engineering, these are noble pursuits and necessary to sustain life. But poetry, beauty, romance, love, these are what we stay alive for.”
Autor: Andrada Maria Băncilă

KronMed 2020: a new chapter
“Everything is theoretically impossible, until it is done!” sunt cuvintele spuse de Robert A. Heinlein, cuvinte care pe noi, studenții mediciniști de la poalele Tâmpei, ne-au ghidat și ne-au convins în acest an să mai adăugăm un capitol la povestea KronMed și anume: KronMed 2020!
Înainte de toate, dacă ne întoarcem puțin în timp și facem o analiză retrospectivă a ceea ce au reprezentat pandemiile în istorie, vom descoperi că Shakespeare și-a scris cele mai mari capodopere (“Macbeth”, “Regele Lear”) în timpul epidemiei de ciumă bubonică, epidemie care străbătea Anglia și întreaga lume, omorând chiar un sfert din locuitorii orașului său natal.
Autor: Andrada Maria Băncilă

Student la Medicină și voluntar ESN Brașov
Cu toții ați auzit probabil de programul Erasmus+ prin care puteți studia timp de câteva luni sau chiar un an într-o altă universitate din Europa, dar v-ați gândit vreodată cine sunt oamenii din spatele acestui program? Cine se ocupă de studenții Erasmus și îi ajută să aibă o experiență cât mai plăcută în orașul în care se decid să studieze, orașul care pentru ei va deveni „acasă“ pentru o bună perioadă de timp? Ei bine, aceștia sunt voluntarii ESN.
Autor: Roxana Călin

Top 5 sfaturi pentru un student la medicină
Se spune că nu există manual de instrucțiuni pentru a fi adult. Cu atât mai puțin pentru a fi student – oricât de mult te-ai fi pregătit pentru admitere!
Am scris articolul de mai jos, după 6 ani de facultate, cu cele mai importante sfaturi pe care ți le pot da – de la cum să înveți, la cum să iei note mari atunci când ai uitat s-o faci. Indiferent dacă abia te-ai obișnuit cu facultatea sau te pregătești deja pentru rezi, sunt sigur că o să prinzi câteva idei.

DOUĂ FRONTURI, ACELAȘI RĂZBOI!
Poate că ați auzit de multe ori povești împărtășite de studenți care muncesc part-time în timpul facultății și despre cum reușesc să își gestioneze timpul și resursele, mai ales când facultatea urmată este cea de medicină. O facultate care nu este atât de darnică în ceea ce privește timpul liber cu studenții săi. Pot să vă spun că nu este nici pe departe imposibil să mergi la cursuri, să faci și voluntariat și să și muncești în același timp, dar bineînțeles că este necesar ca toate aceste angajamente să le faci din plăcere într-o anumită măsură.
Autor: Mădălina Iacob

INTERNATIONAL TRAINING ON DISASTER MEDICINE
International Training on Disaster Medicine ce a avut loc în Cluj-Napoca în noiembrie 2018 este poate unul dintre primele evenimente din această sferă ce a avut loc și la noi. Alături de colega mea, Andreea Bujor, am participat amândouă la această ediție de premieră a trainingului ce a avut loc în Cluj, reușind mai apoi, ca în primăvara anului 2019 să coordonăm un astfel de workshop și în Brașov, workshop ce sperăm cu nerăbdare să prezinte și ediții următoare, dar despre asta vom discuta într-un articol viitor.
Autor: Andrada Maria Băncilă

STUDENT LA UMF- IULIU HAȚIEGANU PENTRU O SĂPTĂMÂNĂ
Caracteristic fiecărui început de semestru, anunțurile nenumărate în legătură cu TRANSMED încep: deadline-uri, perioada de înscrieri, repartizări, contestații. Dacă ești boboc, probabil vei fi bulversat de multitudinea de anunțuri de peste tot, iar dacă vei decide că poate vrei și tu să te înscrii, vei descoperi că nu ai voie. TRANSMED este un program de schimburi interuniversitare (dedicat studenților din anii II- VI) ce te trimite o săptămână într-un alt centru universitar din România/ Republica Molodova- Chișinău și te lasă să experimentezi viața unui veritabil student în centrul respectiv, getting the full experience: viața de cămin, prezența obligatorie la stagii/ lp-uri (nu chiar la toate, ești totuși musafir, dar în astfel de detalii vom intra mai târziu), cursuri, petreceri studențești și chiar activități dedicate participanților și voluntarilor Transmed.
Autor: Andrada Maria Băncilă

VOLUNTAR ASSM ÎNCĂ DIN ANUL I
Ești boboc medicinist la Universitatea Transilvania, facultatea de la poalele Tâmpei și vrei să te dedici voluntariatului, însă nu știi dacă programul de la facultate îți permite asta? În acest material vă voi sfătui cum să creați un echilibru între cele două, să nu neglijați facultatea, dar să vă și implicați în asociația noastră minunată pe care peste puțin timp o veți vedea ca pe o familie-ASSM Family.
Autor: Ana Chiosa

A TURKISH EXPERIENCE
O lună atât de diferită, oameni noi, obiceiuri noi, un oraș și o țară cu o cultură atât de diferită. Comitetul SCOPE/ SCORE mi-a pus în față o oportunitate pe care nu credeam să o experimentez vreodată, a creat, pentru mine, o poveste pe care o văzusesem înainte doar în filme. August 2019 a reprezentat, pentru mine, o lună extraordinară: am experimentat activități neîncercate: scuba-diving, moonlight diving, am cunoscut oameni noi, profesori noi, am călătorit, am învățat, am trăit.
Autor: Andrada Maria Băncilă

LET'S TALK ABOUT HIV/AIDS! BE INFORMED, DO BETTER!
Dragă cititorule, te invit să te gândești la ceva personal, un lucru, un secret intim, pe care nu ai vrea să îl împărtășești cu nimeni și care dorești să rămână doar pentru tine. Probabil că deja ți-au trecut prin minte fugitiv un gând sau poate chiar mai multe. Acum imaginează-ți că fiecare persoană care trece mâine pe lângă tine are puterea de a-ți citi gândurile și prin urmare gândul tău este acum cunoscut de către tot felul de oameni, unii pe care îi cunoști și poate te simți stânjenit, unii necunoscuți care nu știu nimic despre tine, dar în urma aflării acestei informații îți pot pune cu ușurință o etichetă greșită, pot porni zvonuri neadevărate despre tine care îți pot afecta relațiile sociale puternic și să dezvolte o rană profundă.
Autor: Teodora Radu

A BIOCHEMISTRY STORY
Una dintre cele mai mari temeri pentru un proaspăt student la medicină este, fără îndoială, examenul de biochimie, iar pentru bobocul la Medicina de sub Tâmpa, cu siguranță, este chiar pricina anului I. Nu doar dificultatea și complexitatea disciplinei sunt cele care pun în dificultate bobocii, ci și exigența și austeritatea domnului profesor Gheorghe Coman joacă un rol important în conflictele psihologice pe care le va trăi un tânăr absolvent de liceu. De ce spun conflicte psihologice? Ei bine, voi răspunde în numele meu: pentru că, înainte de un examen la biochimie vei trece prin toate ipostazele psihice pe care, poate, încă nu le-ai mai experimentat. Cu câteva zile înainte de examen vei crede, având în vedere cât de mult ai învățat că, statistic vorbind, este aproape imposibil să nu promovezi examenul cu o notă mare. Apoi, cu două zile înainte ( o zi și o noapte, deci= 2 zile) vei constata că unică dorință pe care o ai rămasă este să promovezi examenul. Apoi, va mai trece o singură zi, întrucât domnul profesor este caracterizat de o promptitudine extraordinară când vine vorba de note, și rezultatele vor sosi.
Author: Andrada Maria Băncilă

SCOPE EXCHANGE LARISSA, GRECIA
În toamna anului 2018 am decis să aplic pentru un stagiu SCOPE, având în minte dorinţa de a trage cu ochiul la cum e “pe afară”, de a mă scoate singură din zona mea de confort, dacă e s-o zic pe aia dreaptă. Astfel, am ajuns să plec în Grecia, în Larissa. Am ales un stagiu de practica şi nu de research, iar orientându-mă după interesele mele am ajuns pentru întreaga lună August la secţia de neurologie a General University Hospital of Larissa.
Despre comitetul local din Larissa am numai cuvinte de laudă, responsabilii şi-au făcut treaba exemplar, o mână de oameni de nota 10 care pentru întreaga lună au avut ca prioritate confortul şi buna noastră dispoziţie. Deoarece oraşul nu beneficiază de cămine, iar studenţi pe post de “host family” erau prea puţini, am fost cazaţi la un hotel, camera împarţind-o cu încă 2 persoane. Personal mi-a plăcut mult ideea de a fi cu toţii la un loc, mereu se găseau mai multe persoane care aveau acelaşi drum, chef de aceeaşi activitate, astfel încât niciodată nu erai singur. Şi normal, poveştile interminabile din lobby.
Author: Iulia Murășan

TRAUMA CAMP!
Adrenalină, supraviețuire, munte, cele trei cuvinte ce descriu cu desăvârșire experiența trăită în TRAUMA CAMP, ediția a XII-a.
Și totuși, ce se petrece și ce întâmplă cu adevărat în aceasta tabără în inima munților, organizată de SSCR România?
Cu siguranță, cuvintele nu pot descrie cu acuratețe experiența trăită acolo, dar, dacă am încerca, acestea ar fi: drumeții montane, peisaje superbe, cursuri de prim ajutor, suport vital de bază avansat, ore de astronomie, ateliere de supraviețuire și alpinism...dar să o luăm cu începutul.
Author: Andrada Maria Băncilă

SUMMER CAMP!
Summer School on Tropical Diseases, a check point on my bucket list in 2019.
When I first heard about it I said to myself:
How would it be to see with my own eyes, to touch with my own hands, to feel with my own soul the wanders of Egypt?
Author: Andreea-Maria Bujor